poniedziałek, 11 grudnia 2017 r.

Lublin

Kto w Lublinie podrabia gruzińskie szaszłyki?

Dodano: 26 lipca 2015, 15:34
Autor: sz

W restauracji Gościnne Piwnice na deptaku nie byłem z 10 lat. Kiedyś była to jedna z najlepszych knajp w Lublinie. Była, ale się zbyła.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty

Kiedy w karcie zobaczyłem gruzińskie szaszłyki – me serce zabiło mocniej. W dodatku w kranie było moje ulubione Brackie. Najpierw wypytałem przesympatyczną kelnerkę, na czym polega gruzińskość szaszłyków. – Że są odpowiednio doprawione – padła bystra odpowiedź. Szaszłyk został zamówiony.

I stało się. Na talerzu wylądował gruziński szaszłyk z frytkami. Kawałki mięsa zostały nabite na metalowy szpikulec. Mięso było okryte smażoną cebulą. Jak to smakowało. Wydawało się, że frytki z lekka pachną rybą. Ale może się wydawało. Cebula była w porządku. A mięso. Pierwsze dwa kawałki były twarde i suche, trzeci soczysty. Czyżby kucharz nakładał przemiennie mięso z wczoraj i dziś? To soczyste poprawne. Podróbka gruzińskich szaszłyków kosztowała 30 zł. Tyle.

Najlepsza focaccia w mieście?

Powstaje naprzeciwko placu po Farze. W Santos Caffe mają piec opalany drewnem. Kilka razy udało się zjeść tam smaczną pizzę.

Ale focaccia jest jeszcze lepsza. Duża, na cały talerz, mocno od spodu podpieczona. Kiedy zapytałem, czy mogą ją upiec z mą ukochaną gorgonzolą, padła opowieść, że tak. I upiekli. Jadłem, potem jedliśmy (dosiadła się M.) – pycha.

Przyjemność popsuła nam szklanka Perły. Była zwietrzała, na dnie szklanki czaił się niesmak, zamiast smaku. Szkoda.

 

dgdfgdfg
dfdfdfdf
Bzik
(8) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

dgdfgdfg
dgdfgdfg (27 lipca 2015 o 06:42) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

To gowno nie krytyk ! Nie zna się na tej robocie wogóle ...

"W OGÓLE" pisze się.

Rozwiń
dfdfdfdf
dfdfdfdf (27 lipca 2015 o 06:41) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Dla mnie szulisz jest nikim,zerem bez pojęcia kulinarnego, jak takie coś może wogule zbierać glos w sprawach kulinarnych

"W OGÓLE" pisze się.

Rozwiń
Bzik
Bzik (26 lipca 2015 o 22:08) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
To gowno nie krytyk ! Nie zna się na tej robocie wogóle ...
Rozwiń
Gość
Gość (26 lipca 2015 o 20:20) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Naleweczki serwują przecie na degustacjach.

Rozwiń
Gość
Gość (26 lipca 2015 o 20:14) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Na trzeźwo nie idzie smakowanie potraw... bez %% nie pójdzie.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (8)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!