Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

29 czerwca 2015 r.
13:23

Europejski Festiwal Smaku. W tym roku gruzińska Moc Restauracji

0 A A

Rozpoczęły się przygotowania do 3 edycji Mocy Restauracji w Lublinie. Kilkunastu szefów kuchni przygotuje podczas Europejskiego Festiwalu Smaku menu gruzińskie. Przez 5 dni będzie można zamawiać chaczapuri, chinkali, mwadi. Będą dania z bakłażanów, jagnięciny, baraniny

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Skąd pomysł? Inspiracją była poznańska akcja „Noc restauracji”. Dwa lata temu w kilku wówczas restauracjach Starego Miasta pojawiły się festiwalowe dania. W ubiegłym roku restauracji było więcej, a w menu Mocy Restauracji 2014 wystąpiły potrawy nawiązujące do 7 wieków historii naszego miasta. W tym roku tematem przewodnim akcji lubelskich szefów kuchni i Europejskiego Festiwalu Smaku jest wspaniała, aromatyczna kuchnia gruzińska.

Okrągłe placki z serem w środku je się w Gruzji do wszystkiego. Są pyszne i aromatyczne.

- Mamy dobry piec do pizzy, opalany drewnem. Z przyjemnością włączymy do menu „Ivo Italian” chaczapuri. Same placki to za mało. Mogę przyrządzić jagnięcinę po gruzińsku - mówi Ivo Violante, którego restauracja weźmie udział w Mocy Restauracji 2015. Violante już trenuje wypiek chaczapuri. Wy też możecie spróbować.

Oto sprawdzony przepis.

Chaczapuri

Składniki: 3 szklanki mąki, szklanka jogurtu, sól, cukier. Na nadzienie: 30 dag białego sera, 20 dag sera feta, sól, pieprz.

Wykonanie: dzień wcześniej wyjąć biały ser z lodówki i zostawić w cieple na noc, żeby zgliwiał. Następnego dnia pokruszyć ser, wymieszać z fetą, doprawić solą, ewentualnie pieprzem. Z podanych składników wyrobić ciasto, nakryć, odczekać pół godziny.

Podzielić na części, każdą uformować w kulę, rozwałkować, nakładać farsz, zawinąć brzegi do siebie, rozwałkować z serem w środku. Piec na patelni bez tłuszczu pod przykryciem, Po trzy minuty z każdej strony. Gotowe placki smarować masłem i podawać.

Chinkali

Chinkali to słynne pierożki gruzińskie w kształcie sakiewek. W środku jest siekane mięso i rosół. Chinkali chwyta się palcami za zakręcony czubek sakiewki, odwraca do góry nogami, nadgryza, wypija rosół i zjada resztę.

Do wariacji na temat chinkali Europejski Festiwal Smaku zaprosił Dorotę Otachel, szefową kuchni i właścicielkę Old Pubu w jednej osobie. Dorota przed kilku laty podała na festiwalu pielmieni Robertowi Makłowiczowi, któremu te tak posmakowały, że ukląkł przez autorką potrawy. Rzecz miała miejsce w Old Pubie własnie, a Dorota Otachel była tam wówczas szefową kuchni.

Jak zrobić chinkali?

Najważniejszy jest farsz. Gruzini siekają baraninę, dodają zeszkloną cebulę, doprawiają farsz solą, pieprzem i świeżą kolendrą. Dodają tyle rosołu, ile przyjmie mięso, wyrabiają. Nakładają farsz na okrągłe placuszki, robiąc falbanki sklejają ciasto na sakiewkę, zakręcają czubek. I gotują w rosole.

Szaszłyki

Gruzińskie szaszłyki w różnych konfiguracjach pojawią się w kilku restauracjach Starego Miasta. Bardzo dobry grill opalany drewnem ma restauracja Stół i Wół, specjalizująca się w stekach i burgerach. I ona może w temacie szaszłyków zaskoczyć samych Gruzinów, którzy będą gotować przez Ratuszem. Oto przepis.

Składniki: 75 dag baraniny z udźca, 2 cebule, 10 ząbków czosnku, ziele angielskie, zielona pietruszka, ocet, pieprz, sól.

Wykonanie: mięso umyć, obrać z tłuszczu, pokroić na małe kawałki. Każdy kawałem zbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w plastry, posiekać czosnek. Kawałki mięsa posolić, doprawić czosnkiem, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Skropić octem, przesypać cebulą, włożyć do miski i schować na 3 godziny do lodówki.

Wyjąć, usunąć cebulę. Nakładać na drewniane patyczki i piec na grillu. Można oprószyć mąką i obsmażyć na patelni. Podać na podgrzanym półmisku posypane zieloną pietruszką. Do gruzińskich szaszłyków pasują plastry pomidorów przybrane posiekaną cebulą.

Zielona papryka

Do gruzińskiego menu szykuje się także Jarek Sak, szef kuchni Caffe Trybunalska. Wcześniej w Trybunalskiej odbędą się warsztaty dla lubelskich kucharzy, które poprowadzi kucharz z Gruzji.

Kuchnia gruzińska słynie z doskonałego łączenia serów i warzyw. Roladki z bakłażanów nadziewane aromatycznymi pastami to mistrzostwo świata. A zielona papryka w orzechowym sosie to raj dla tych, co nie jedzą mięsa. Talerz gruzińskich przysmaków po trybunalsku może być sensacją festiwalu.

Gruzja to także przedziwne, aromatyczne lemoniady, które są doskonałym dodatkiem do kolorowych potraw z ziołami i warzywami w głównej roli.

Gołąbki dolma

To malutkie gołąbki zawijane w liście winogron. Podczas Mocy Restauracji mogą pojawić się w kilku restauracjach. Do wariacji na temat dolma Europejski Festiwal Smaku chce zaprosić Piotra Kwiatosza, który w restauracji 16 stołów w nowatorski sposób interpretuje tradycyjne potrawy z Lubelszczyzny i nie tylko.


Składniki: 20 dag soczewicy, 10 dag wołowiny, 10 dag jagnięciny, 1 cebula, 2 łyżki rodzynek, sól, pieprz, kolendra, mięta, cząber, pietruszka, marynowane liście winorośli.

Wykonanie: soczewicę ugotować. Na oleju przesmażyć cebulę z posiekanym mięsem. Dodać do soczewicy, wymieszać z namoczonymi rodzynkami. Doprawić farsz solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Na osuszone liście winorośli nakładać farsz, zawijać jak kopertę. Ułożyć gołąbki w garnku, zalać wodą, dodać oleju i dusić do miękkości. Na talerzu posypać zieloną pietruszką i kolendrą.

Pozostałe informacje

Kandydatki do PE z okazji Dnia Europy zaprosiły mieszkańców na tort
Zdjęcia
galeria

Kandydatki do PE z okazji Dnia Europy zaprosiły mieszkańców na tort

Bożena Lisowska i Beata Krzewińska, kandydatki Koalicji Obywatelskiej w wyborach do Parlamentu Europejskiego przypadający na dzisiaj Dzień Europy postanowiły wykorzystać w kampanii. Na schodach przed lubelskim Zamkiem mówiły o wartościach, jakie Robert Schuman zawarł w deklaracji, która stała się początkiem tworzenia Unii Europejskiej. Poczęstowały też mieszkańców Lublina unijnym tortem.

Miasto wspiera dzieci i młodzież. W Lublinie działa telefon zaufania

Miasto wspiera dzieci i młodzież. W Lublinie działa telefon zaufania

Centrum Interwencji Kryzysowej w Lublinie uruchamia pomoc dla młodych mieszkańców Lublina. To część programu „POMOC kontra przemoc” dofinansowanego ze środków europejskich.

Marleyki 2024 w lubelskim Centrum Kultury
11 maja 2024, 21:00

Marleyki 2024 w lubelskim Centrum Kultury

Marleyki to coroczne święto muzyki reggae na cześć Roberta Nesty Marleya (znanego jako Boba Marleya). W sobotę (11 maja) muzyczny hołd – dla jednej z największych legend kultury i muzyki reggae – złożą członkowie Love Sen-c Music Sound System.

Platforma Obywatelska zdziwiona i zniesmaczona rezygnacją Janickiej

Platforma Obywatelska zdziwiona i zniesmaczona rezygnacją Janickiej

Z ogromnym zdziwieniem przyjęliśmy oświadczenie, jakie w mediach społecznościowych opublikowała radna Katarzyna Janicka. Tuż przed inauguracyjną sesją nowej - IX kadencji Rady Miasta Chełm ogłosiła otóż, że nie przystąpi do Klubu Radnych Koalicji Obywatelskiej – Małgorzata Sokół, przewodnicząca Rady Powiatu PO RP w Chełmie oraz Marek Sikora, przewodniczący Klubu KO w Radzie Miasta komentują decyzję byłej już radnej PO.

Spotkanie podróżnicze z Dominikiem Maińskim
NASZ PATRONAT

Spotkanie podróżnicze z Dominikiem Maińskim

Lubelski podróżnik tym razem wybrał się na miesięczną wyprawę, w czasie której odwiedził Amazonię i wyspy Morza Karaibskiego. Efektami tej wycieczki pochwali się w najbliższy piątek.

Politechnika polepsza komfort jazdy windą

Politechnika polepsza komfort jazdy windą

Naukowcy z Politechniki Lubelskiej opatentowali urządzenie, które ma posłużyć producentom i użytkownikom wind. Dzięki niemu, jazda ma być bezpieczna i komfortowa.

Jak zostać samodzielnym pilotem paralotni?

Jak zostać samodzielnym pilotem paralotni?

Historia paralotniarstwa jako sportu jest stosunkowo młoda, ale paralotnia szybko zyskała na popularności wśród entuzjastów lotów na całym świecie. W tym artykule znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć, aby rozpocząć swoją przygodę z lataniem na paralotni.

Zmienił się dyrektor lubelskiego oddziału TVP3

Zmienił się dyrektor lubelskiego oddziału TVP3

Nowym dyrektorem i redaktorem naczelnym lubelskiego oddziału Telewizji Polskiej został Piotr Adamczuk.

Nowe ogrodzenie parku pułapką na sarny
Nałęczów

Nowe ogrodzenie parku pułapką na sarny

Trzeciego maja złapała się pierwsza, a szóstego maja druga. Sarny próbowały przejść pomiędzy stalowymi prętami nowego ogrodzenia Parku Zdrojowego. Dzikie zwierzęta zginęły. Problem zaskoczył urzędników. Samorządowcy szukają rozwiązania.

Zmarł Waldemar Kowalski

Zmarł Waldemar Kowalski

W wieku 84 lat odszedł „bombardier ze Świdnika”. Waldemar Kowalski był bokserem, z którym Avia Świdnik odnosiła największe sukcesy.

Ulica Stary Gaj zyska nawierzchnię asfaltową. Koniec utrudnień jeszcze dzisiaj
LUBLIN

Ulica Stary Gaj zyska nawierzchnię asfaltową. Koniec utrudnień jeszcze dzisiaj

Trwają pracę nad położeniem nawierzchni asfaltowej na ulicy Stary Gaj w Lublinie. W związku z tym występują tam utrudnienia w ruchu. Ulica zamknięta jest dla kierowców na remontowanym odcinku.

Ambasador Węgier Orsolya Zsuzsanna Kovács odwiedziła Lublin
ZDJĘCIA
galeria

Ambasador Węgier Orsolya Zsuzsanna Kovács odwiedziła Lublin

W czwartek Lublin odwiedziła Ambasador Węgier Orsolya Zsuzsanna Kovács. Dyplomatka po siedmiu latach kończy "swoją misję", stolica Lubelszczyzny była pierwszym miastem jakie odwiedziła na swojej pożegnalnej trasie. Ambasador złożyła wieniec przed pomnikiem Solidarności polsko-węgierskiej.

Kamerzyści rozbili Urzędników w czwartej kolejce Piłkarskiej Amatorskiej Branżowej Ligi Orlikowej

Kamerzyści rozbili Urzędników w czwartej kolejce Piłkarskiej Amatorskiej Branżowej Ligi Orlikowej

Znamy rozstrzygnięcia 4. kolejki Piłkarskiej Amatorskiej Branżowej Ligi Orlikowej w grupie „35+”.

Ortopedia jak nowa. Wszystko „ładne, pachnące, świeże”
galeria

Ortopedia jak nowa. Wszystko „ładne, pachnące, świeże”

Bez żadnej dotacji, wyłącznie z własnych środków Zamojski Szpital Niepubliczny przeprowadził remonty na oddziale chirurgii urazowo-ortopedycznej. Pacjenci będą teraz mieć dużo lepsze warynki pobytu i leczenia.

IV Turniej Lubelskiego Cebularza w rugby zostanie rozegrany już w sobotę

IV Turniej Lubelskiego Cebularza w rugby zostanie rozegrany już w sobotę

Edach Budowlani Lublin po raz czwarty zapraszają na Turniej Lubelskiego Cebularza – Regionalny Turniej Dzieci i Młodzieży w rugby. Zawody odbędą się w najbliższą sobotę, na boiskach przy ul. Krasińskiego i ul. Magnoliowej. Początek o godz. 10.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Ogłoszenia

Najnowsze · Promowane
Nieruchomości -> Stancje -> Wynajmę

bezpłatna stancja

powiat radzyński

0,00 zł

Nauka -> Inne

bezpłatne kursy

lublin

0,00 zł

Budownictwo -> Inne -> Sprzedam

dom z bala

lublin

65 000,00 zł

Motoryzacja -> Sprzedam -> Osobowe

Nissan

lublin

0,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

kolkom

Zamość

399,00 zł

Komunikaty