Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

24 października 2015 r.
21:03

Top 10 tatarów lubelskich (ceny)

0 14 A A
(fot. Dorota Awiorko)
(fot. Dorota Awiorko)

To legenda polskiej zakąski. Według legendy wymyślili je Tatarzy, trzymający pod siodłem kawałki surowego mięsa. Uskrobane, było szybkim i energetycznym posiłkiem. Choć befsztyk tatarski podaje się w Europie nawet jako drugie danie, to nasz tatar wołowy nie ma sobie równych. Oto dziesięć miejsc w Lublinie, gdzie warto wpaść na tatara z wołowiny

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Z czego powstaje prawdziwy tatar? Ze świeżej (nie mrożonej) polędwicy wołowej. To bardzo delikatne mięso i nie da się go zastąpić ligawą, która bywa twarda i gumowata, a jednak w restauracjach często się pojawia. Prawdziwy tatar nigdy nie będzie mielony. Jak mielony jest, to do mięsa mogą się dostać resztki z niedomytej maszynki do mielenia. W Lublinie są miejsca, gdzie dobrego tatara można zjeść. Jak zwykle nasz wybór jest subiektywny i w porządku alfabetycznym.

Czarcia Łapa

Tatar z polędwicy wołowej po polsku z marynowanymi grzybami, jajkiem przepiórczym, ogórkiem i cebulą kosztuje 29 zł. Liczy się forma podania. W Czarciej kucharze są artystami, potrafią malować na talerzu. Tatar z Czarciej jest dobrze namalowany. Bywa piękną rzeźbą. Do tego świeże składniki, przednia oliwa, czasem cudowny mus plus świeże bułeczki.Czarcia ma zestawy na lunch za 19.90 i można w takim zestawie trafić na tatara, zjeść drugie i poprawić deserem.


Chata Swojsko Strawa

Polski tatar kosztuje 19 zł. Świeża polędwica, cebula, pieczarki, musztarda. I obowiązkowo ogórek kiszony. Lubię wpaść do Chaty, bo od lat trzyma klimat i smak potraw.
Tatar w swojskich klimatach jest bardzo w porządku. Może to smak najlepszych ogórków kiszonych w mieście? Tatar długo kosztował tu 12 zł, w końcu poszedł w górę.

Hades Szeroka

To od lat (jeszcze gdy Hades był w podziemiach Centrum Kultury) kultowe miejsce dla miłośników tej potrawy w Lublinie. Za klasycznego (żółtko, cebula, ogórek konserwowy, musztarda, grzybki marynowane) zapłacicie 18 zł.
Elżbieta i Lech Cwalinowie wciąż wpadają na nowe pomysły z tatarem. Na przykład na tatara myśliwego za 24 zł z rydzami, borowikami i kurkami, żółtko, cebula, tymianek, musztarda. Ja przepadam za tatarem a l’A. A. Widelski za 25 zł (żółtko, cebula, ogórek konserwowy, bazylia, anchois, musztarda, śliwka kresowa, grzybki marynowane). Znakomity malarz jest fanem tatara i jego kompozycja po prostu wymiata.

Hotel Alter

Tatar z polędwicy wołowej z żółtkiem sous-vide, sardynką i bułkami pieprzowymi kosztuje 38 zł – to dużo, ale warto.
To prawdopodobnie najlepszy tatar w Lublinie. Świadectwo kunsztu młodego kucharza. Pierwszorzędne mięso, genialne żółtko gotowane techniką sous-vide. Do tego sardynka, którą w tatarze uwielbiam. I bułeczki jak marzenie.
Lepiej raz w miesiącu zamówić tatara w Alterze, niż dwa tatary gdzie indziej.

Kardamon

Tatar z polędwicy wołowej z przepiórczymi jajami podany z cebulą, kiszonym ogórkiem, francuską musztardą i grzybami marynowanymi kosztuje 28 zł.
W Kardamonie wielką wagę przygotowuje się do świeżych składników. Jak tam siadam, to wiem, że polędwica będzie super świeża. Jeśli zamówicie tatara, na salę wjedzie wózek i kucharz, lub dwóch kucharzy. I zacznie się teatr. Kucharz prezentuje polędwicę, jak wam podpasuje, zaczyna pracować dalej. Specjalnymi nożami sieka mięso, cebule, grzyby. Na sali unosi się cudowny zapach. Poezja.

Old Pub

Befsztyk tatarski kosztuje 26 zł. To oczko w głowie Doroty Otachel, szefowej kuchni i właścicielki lokalu. Recepta na dobrego tatara? – Wybór dobrej polędwicy. Każda musi być świeża, ale polędwica polędwicy nierówna. Sama ją wybieram - mówi Otachel.
Porcja ma być duża, bo klient musi dobrze zjeść i najeść się tatarem. Składniki mogą się zmieniać. Te klasyczne są zawsze. Tatar jest pięknie podany na talerzu, szlachetne dodatki błyszczą niczym diamenty na kulinarnym firmamencie.

Przystań

To restauracja z najlepszymi przekąskami w Lublinie. Uwielbiam tam wpadać na trio śledziowe (w oleju, w śmietanie, węgierski) za 10 zł. I na gorącą nereczkę z rusztu lub w śmietanie za 16 zł.
Cenię sobie także tatara, którego jeszcze podaje prawdziwy kelner. Taki, co potrafi zagadać, zachwalić „towar”, dobrać do śledzia wódkę.
Befsztyk tatarski z polędwicy wołowej kosztuje 18 zł. To dobra cena za dużą porcję. Ponieważ właściciele mają masarnię i znają się na rzeczy, to miejsce idealne na tatara.

Sielsko Anielsko

Tatar po staropolsku (mielona polędwica wołowa podawana z jajkiem, ogórkiem, cebulą i musztardą) kosztuje 26 zł.
I choć tatar to mielony, to jako jedyny przypomina mi tatara, którego jadłem w dawnej Lubliniance. Coś jest na rzeczy. Czy to klimat wnętrza, stroje kelnerek, ławy?
Jeśli chcecie ze znajomymi wpaść na tatara i setkę, to będzie to dobry wybór.

Ulice Miasta
Najtańszy tatar w mieście. Tatar z polędwicy wołowej z marynowanymi borowikami i żółtkiem kosztuje 12.90. Jadłem tego tatara kilka razy, zapraszałem tam znajomych. Smakowało.
Wiele razy także upewniałem się, że jest to tatar z polędwicy wołowej. - Jest - odpowiada krótko Monika Pucek, menedżerka restauracji. I dodaje: Lepiej więcej sprzedać w lepszej cenie.
Plusem tatara z Ulic jest świeże mięso i dobre borowiki.

Valentino. Chleb i wino

Jedna z najpiękniejszych restauracji, położona na obrzeżach Lublina. Raz zjecie tu tatara z wołowiny, raz z łososia.
Na tatara z polędwicy wołowej warto zapolować, bo robi się go tutaj według receptury największych mistrzów; słynnych szefów kuchni z dawnej Powszechnej.
Solidna porcja mięsa z klasycznymi dodatkami zadowoli miłośników dobrej kuchni z czasów PRL-u, kiedy na tatara przyjeżdżali wybitni smakosze z Warszawy.


Tatar z polędwicy wołowej
Składniki: 15 dag cebuli, 15 dag korniszonów, 15 dag marynowanych prawdziwków, 10 dag kaparów, puszka sardynek w oleju, po żółtku jajka na porcję, musztarda, sól, pieprz, dobra oliwa.
Wykonanie: polędwicę drobno posiekać, dodać kilka kropel oliwy, wymieszać. Cebulę, korniszony, prawdziwki posiekać w drobną kostkę. Mięso podzielić na porcje, uformować tatary, ułożyć na talerzach. Na każdej porcji mięsa zrobić łyżeczką dołek i wbić żółtko. Ozdobić dodatkami i 1 sardynką. Posypać świeżym pieprzem i solą (z młynka). Podawać z dobrą oliwą.

Komentarze 14

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 13 stycznia 2018 o 12:30
Takie linki jak paszkwil na sielsko anielsko nie do publikowania. Chyba, że to konkurencja a to fe.
Avatar
Gość / 3 września 2016 o 16:27
Sielsko anielsko to obora jakich mało!!!! Omijać ja szerokim łukiem!!!!
Avatar
Gość / 30 grudnia 2015 o 14:45

Panie Sulisz śmieszy mnie Pana artykuł gdy wieży Pan że tatar z polędwicy wołowej za 12,90 gdzie sama polędwica wołowa polska na chwilę obecną kosztuje 76-80 zł/kg, a jak chcemy kupić polędwicę nowozelandzką trzeba zapłacić 120-130 zł/kg . Szybko licząc 76zł/ kg x 120g(polędwicy na talerzu) = 9,12zł + borowiki + żółtko + praca kucharza + praca kelnera + mycie naczyń+ marża = ok. 25-35zł Kupując ligawę za 20-24 zł/kg to koszt 120g jest 2,40zł to powinno wam zobrazować ile powinien kosztować tatar z polędwicy. Pozdrawiam

a ligawa nie jest częścią polędwicy wołowej ?????????? poczytaj

a ligawa nie jest częścią polędwicy wołowej ?????????? poczytaj

rozwiń
Avatar
Gość / 30 grudnia 2015 o 14:43
Proszę sprawdzić z jakich części składa się polędwica wołowa i w jakich cenach jest sprzedawana i dopiero wypowiadać się na ten temat. tatar może być podawany z różnych części polędwicy wołowej, ale w większości przypadków robiony jest z ogona a ta część w hurtowniach nie kosztuje więcej niż 30-40 zł. kupując całą polędwicę kucharz każdą część wykorzystuje do innej potrawy więc nie każda restauracja wykorzystuje całą polędwicę na tatara. Zanim zaczniesz wypowiadać się na temat, który znasz tylko z kuchni domowej poczytaj na ten temat w branżowych pismach.
Proszę sprawdzić z jakich części składa się polędwica wołowa i w jakich cenach jest sprzedawana i dopiero wypowiadać się na ten temat. tatar może być podawany z różnych części polędwicy wołowej, ale w większości przypadków robiony jest z ogona a ta część w hurtowniach nie kosztuje więcej niż 30-40 zł. kupując całą polędwicę kucharz każdą część wykorzystuje do innej potrawy więc nie każda restauracja wykorzystuje całą polędwicę na tatara. Zanim zaczniesz wypowiadać się na temat, który znasz tylko z kuchni domowej poczytaj na ten temat w branż... rozwiń
Avatar
Gość / 20 grudnia 2015 o 03:15
5 lat temu w ulicach miasta tatar kosztował 25zł a teraz potaniał?!
Avatar
Gość / 26 października 2015 o 08:45
Dramat ocena ..... Jadam często tatary w lublinie i takiego syfu jak w chacie czy w sielsko anielsko to dawno nie spotkałem . A czy ktoś wziął pod uwagę MAGIĘ ?
Avatar
Gość / 25 października 2015 o 18:16
Panie Sulisz gdzie można kupić dobrej jakości wołowinę w Lublinie ? Za tatara takie ceny jak w artykule to chyba wyrób tataropodobny :)
Avatar
Gość / 25 października 2015 o 15:14
Panie Sulisz śmieszy mnie Pana artykuł gdy wieży Pan że tatar z polędwicy wołowej za 12,90 gdzie sama polędwica wołowa polska na chwilę obecną kosztuje 76-80 zł/kg, a jak chcemy kupić polędwicę nowozelandzką trzeba zapłacić 120-130 zł/kg . Szybko licząc 76zł/ kg x 120g(polędwicy na talerzu) = 9,12zł + borowiki + żółtko + praca kucharza + praca kelnera + mycie naczyń+ marża = ok. 25-35zł Kupując ligawę za 20-24 zł/kg to koszt 120g jest 2,40zł to powinno wam zobrazować ile powinien kosztować tatar z polędwicy. Pozdrawiam
Avatar
Gość / 25 października 2015 o 09:48
Pan Sulisz dostaje chyba bony na obiady do restauracji które opisuje ;) od jakiegoś czasu zauważam straszny wysyp food-krytyków... każdy lubi jeść ale nie każdy jest obiektywny w swoich spostrzeżeniach... Panie Sulisz dzisiaj Dziennik Wschodni kto wie może jutro MasterChef... brak słów :)
Avatar
Gość / 25 października 2015 o 09:31
Znakomity przepis - jak zrobić tatar bez polędwicy:)
Avatar
Gość / 13 stycznia 2018 o 12:30
Takie linki jak paszkwil na sielsko anielsko nie do publikowania. Chyba, że to konkurencja a to fe.
Avatar
Gość / 3 września 2016 o 16:27
Sielsko anielsko to obora jakich mało!!!! Omijać ja szerokim łukiem!!!!
Avatar
Gość / 30 grudnia 2015 o 14:45

Panie Sulisz śmieszy mnie Pana artykuł gdy wieży Pan że tatar z polędwicy wołowej za 12,90 gdzie sama polędwica wołowa polska na chwilę obecną kosztuje 76-80 zł/kg, a jak chcemy kupić polędwicę nowozelandzką trzeba zapłacić 120-130 zł/kg . Szybko licząc 76zł/ kg x 120g(polędwicy na talerzu) = 9,12zł + borowiki + żółtko + praca kucharza + praca kelnera + mycie naczyń+ marża = ok. 25-35zł Kupując ligawę za 20-24 zł/kg to koszt 120g jest 2,40zł to powinno wam zobrazować ile powinien kosztować tatar z polędwicy. Pozdrawiam

a ligawa nie jest częścią polędwicy wołowej ?????????? poczytaj

a ligawa nie jest częścią polędwicy wołowej ?????????? poczytaj

rozwiń
Avatar
Gość / 30 grudnia 2015 o 14:43
Proszę sprawdzić z jakich części składa się polędwica wołowa i w jakich cenach jest sprzedawana i dopiero wypowiadać się na ten temat. tatar może być podawany z różnych części polędwicy wołowej, ale w większości przypadków robiony jest z ogona a ta część w hurtowniach nie kosztuje więcej niż 30-40 zł. kupując całą polędwicę kucharz każdą część wykorzystuje do innej potrawy więc nie każda restauracja wykorzystuje całą polędwicę na tatara. Zanim zaczniesz wypowiadać się na temat, który znasz tylko z kuchni domowej poczytaj na ten temat w branżowych pismach.
Proszę sprawdzić z jakich części składa się polędwica wołowa i w jakich cenach jest sprzedawana i dopiero wypowiadać się na ten temat. tatar może być podawany z różnych części polędwicy wołowej, ale w większości przypadków robiony jest z ogona a ta część w hurtowniach nie kosztuje więcej niż 30-40 zł. kupując całą polędwicę kucharz każdą część wykorzystuje do innej potrawy więc nie każda restauracja wykorzystuje całą polędwicę na tatara. Zanim zaczniesz wypowiadać się na temat, który znasz tylko z kuchni domowej poczytaj na ten temat w branż... rozwiń
Avatar
Gość / 20 grudnia 2015 o 03:15
5 lat temu w ulicach miasta tatar kosztował 25zł a teraz potaniał?!
Avatar
Gość / 26 października 2015 o 08:45
Dramat ocena ..... Jadam często tatary w lublinie i takiego syfu jak w chacie czy w sielsko anielsko to dawno nie spotkałem . A czy ktoś wziął pod uwagę MAGIĘ ?
Avatar
Gość / 25 października 2015 o 18:16
Panie Sulisz gdzie można kupić dobrej jakości wołowinę w Lublinie ? Za tatara takie ceny jak w artykule to chyba wyrób tataropodobny :)
Avatar
Gość / 25 października 2015 o 15:14
Panie Sulisz śmieszy mnie Pana artykuł gdy wieży Pan że tatar z polędwicy wołowej za 12,90 gdzie sama polędwica wołowa polska na chwilę obecną kosztuje 76-80 zł/kg, a jak chcemy kupić polędwicę nowozelandzką trzeba zapłacić 120-130 zł/kg . Szybko licząc 76zł/ kg x 120g(polędwicy na talerzu) = 9,12zł + borowiki + żółtko + praca kucharza + praca kelnera + mycie naczyń+ marża = ok. 25-35zł Kupując ligawę za 20-24 zł/kg to koszt 120g jest 2,40zł to powinno wam zobrazować ile powinien kosztować tatar z polędwicy. Pozdrawiam
Avatar
Gość / 25 października 2015 o 09:48
Pan Sulisz dostaje chyba bony na obiady do restauracji które opisuje ;) od jakiegoś czasu zauważam straszny wysyp food-krytyków... każdy lubi jeść ale nie każdy jest obiektywny w swoich spostrzeżeniach... Panie Sulisz dzisiaj Dziennik Wschodni kto wie może jutro MasterChef... brak słów :)
Avatar
Gość / 25 października 2015 o 09:31
Znakomity przepis - jak zrobić tatar bez polędwicy:)
Zobacz wszystkie komentarze 14

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Music Mahal - koncert w Graffiti
23 czerwca 2018, 20:00

Music Mahal - koncert w Graffiti 2 0

Co Gdzie Kiedy. W sobotę, 23 czerwca o godz. 20 w klubie Graffiti (al. Piłsudskiego 13) wystąpi formacja Music Mahal. Grupa będzie promować swój debiutancki krążek.

Śmierć policjanta po odprawie. Policja w żałobie
galeria

Śmierć policjanta po odprawie. Policja w żałobie 7 3

Strony internetowe komend policji w całej Polsce są w czarno-białych barwach. Funkcjonariusze są w żałobie po swoim koledze, aspirancie sztabowym Adamie Pawlaku, który wypadł z okna po odprawie w Świnoujściu

Grubson w Skate Town
24 czerwca 2018, 18:00

Grubson w Skate Town 2 0

Co Gdzie Kiedy. W niedzielę, 24 czerwca o godz. 18 w Skate Town (ul. Krochmalna 13h) wystąpi Grubson. Koncert połączony będzie z meczem polskiej reprezentacji na Mundialu oraz rozpoczęciem wakacji.

Summer Sauna Night w Aqua Lublin
23 czerwca 2018, 21:00

Summer Sauna Night w Aqua Lublin 1 0

Co Gdzie Kiedy. Saunarium Aqua Lublin (al. Zygmuntowskie 4) zaprasza na Saunową Noc, która odbędzie się 23 czerwca o godz. 21.

Święto Roweru w Lubartowie. Organizatorzy spodziewają się 15 tys. uczestników
galeria

Święto Roweru w Lubartowie. Organizatorzy spodziewają się 15 tys. uczestników 0 2

Już w niedzielę 25. Święto Roweru. Zarejestrowało się już kilka tysięcy rowerzystów, którzy chcą wziąć udział w imprezie. Organizatorzy spodziewają się ok. 15 tys. uczestników

Streetball będzie w sobotę rządził Lublinem

Streetball będzie w sobotę rządził Lublinem 0 0

Streetball będzie w sobotę rządził Lublinem. O godz. 10 na parkingu Areny rozpocznie się turniej 3x3 Quest, który jest eliminacją mistrzostw Polski. Wieczorem w tym samym miejscu zaplanowano Nocne Granie, czyli czempionat miasta

MUNDIAL 2018 Serbia – Szwajcaria 1:2. Zabójcza końcówka Helwetów

MUNDIAL 2018 Serbia – Szwajcaria 1:2. Zabójcza końcówka Helwetów 1 0

Po kapitalnym meczu i niezwykle emocjonującej końcówce Szwajcaria pokonała w Kaliningradzie Serbię i jest bardzo bliska awansu do 1/8 finału mistrzostw świata

Noc św. Jana w Muzeum Wsi Lubelskiej
23 czerwca 2018, 18:00

Noc św. Jana w Muzeum Wsi Lubelskiej 4 1

Co Gdzie Kiedy. Muzeum Wsi Lubelskiej zaprasza na wspólne świętowanie Nocy św. Jana. 23 czerwca o godz. 18 na terenie Skansenu w sektorze Powiśle odbędzie się ciekawe wydarzenie kulturalne.

Rozpoczęcie wakacji w klubie Radość
23 czerwca 2018, 18:00

Rozpoczęcie wakacji w klubie Radość 0 1

Co Gdzie Kiedy. W sobotę, 23 czerwca o godz. 18 w klubie Radość (ul. Bernardyńska 15) odbędzie się impreza na rozpoczęcie wakacji.

Powiat puławski: Potrafią oszczędzać, zarząd z absolutorium

Powiat puławski: Potrafią oszczędzać, zarząd z absolutorium 5 3

Starosta puławski Witold Popiołek i cały zarząd powiatu w środę otrzymał absolutorium. Radni nie mieli poważniejszych zastrzeżeń, ale nie wszyscy zagłosowali „za”. Część opozycji symbolicznie wstrzymała się od głosu.

Zielny smak Cieleśnicy. Spotkania, inspiracje, przepisy

Zielny smak Cieleśnicy. Spotkania, inspiracje, przepisy 0 0

W Cieleśnicy i Pratulinie odbywa się w ten weekend Święto Ziół. W piątek w pałacu w Cieleśnicy eksperci i zielarze rozmawiają o Ziemi Zielonej Planecie. W sobotę w Pratulinie czekają na was wykłady, występy muzyczne i stoiska z produktami ziołowymi zakończone puszczaniem wianków na Bugu. A w niedzielę w ogrodach i zielnikach cieleśnickiego pałacu odbędzie się wspólne gotowanie

„Dyrekcja”. Klimatyczne miasto w mieście. Reportaż o niezwykłym osiedlu
galeria

„Dyrekcja”. Klimatyczne miasto w mieście. Reportaż o niezwykłym osiedlu 1 1

Zapomniana i zaniedbana sprawa. 112 gmachów wartości z górą 20 mln zł stoi pustką i niszczeje. Martwe miasto o 22 ulicach... Niedokończone gmachy – mieszkaniem dla puszczyków.

Województwo lubelskie kupuje 11 pociągów. Z klimatyzacją, ładowarkami i WiFi

Województwo lubelskie kupuje 11 pociągów. Z klimatyzacją, ładowarkami i WiFi 44 8

11 nowych pociągów elektrycznych zamawia samorząd województwa lubelskiego. To już drugie podejście do tego zakupu - za pierwszym razem przetarg unieważniono, bo oferowane pojazdy były zbyt drogie.

Asian Street Food Festiwal w Radości
23 czerwca 2018, 12:00

Asian Street Food Festiwal w Radości 5 1

Co Gdzie Kiedy. W sobotę, 23 czerwca o godz. 12 w klubie Radość (ul. Bernardyńska 15) rozpocznie się Asian Street Food Festiwal, czyli impreza dla miłośników azjatyckiej kuchni ulicznej.

Taito w Stars Disco Club
23 czerwca 2018, 21:00

Taito w Stars Disco Club 0 0

W sobotę, 23 czerwca o godz. 21 w klubie Stars Disco (Krakowskie Przedmieście 40) wystąpi popularny Taito.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.