Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Obieraczki kapuściane (zdjęcia, obrzęd z Kocudzy)

Najpierw była obierana, potem siekana tasakiem, a na koniec zakwaszano beczki mąką żytnią i złożono ją do kiszenia. Kapusta, królowa jesiennych dań królowała w niedzielę w Muzeum Wsi Lubelskiej.
Obieraczki kapuściane (zdjęcia, obrzęd z Kocudzy)

Autor: kn

 
 
Pokaz tradycyjnego obrzędu kiszenia można było obejrzeć w pobliżu zagrody z Teodorówki w sektorze sektor Roztocze. „Obieraczki kapuściane” zaprezentował zespół obrzędowy z Kocudzy.  Scenariusz widowiska został opracowany w oparciu o tradycje wiejskie z okolic Biłgoraja.
 
- Jesienne kiszenie kapusty był tradycją w naszym domu. Babcia z mamą szatkowały kapustę na szatkownicy. Później wkładały ją do beczki, zasypywały solą. Wtedy my z bratem mieliśmy najważniejsze zadanie, ugniataliśmy kapustę nogami w tej beczce. To były piękne czasy- wspominała że wzruszeniem pani Marzena. 
 
 Gospodynie i gospodarze z Kocudzy zaprezentowali zebranym gościom: obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, sposoby układania w niej kapusty – w główkach, a także posiekanej. 

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama