Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Wiadomości:

Magazyn

Rynek samochodowy oszalał. Używane auto może być droższe od nowego

Rynek samochodowy oszalał. Używane auto może być droższe od nowego

Używany samochód w cenie „sztuki nówki” prosto z salonu? Tak, to możliwe. Rynek motoryzacyjny ogarnął szał i dochodzi do sytuacji, które jeszcze niedawno nie mieściły się w głowie. 21.11.2021 07:57
Bigos na widelcu na kilka sposobów. Jak zrobić ten najlepszy?

Bigos na widelcu na kilka sposobów. Jak zrobić ten najlepszy?

Bigos gotuje się kilka, a nawet kilkanaście godzin. Im dłużej, tym lepiej. W dodatku z dnia na dzień nabiera smaku. Żeby zrobić dobry bigos, trzeba znać kilka zasad. A potem już zostaje jego skomponowanie w garnku. Możecie zrobić bigos hultajski, litewski, myśliwski i węgierski. Albo swój. 20.11.2021 17:52
Pomaganie jest super. Zaczęły się przedświąteczne akcje charytatywne

Pomaganie jest super. Zaczęły się przedświąteczne akcje charytatywne

Można pomóc sprawić radość dzieciom leczonym na oddziale hematologii, onkologii i transplantologii. Można też mieć swój wkład w przygotowanie paczek dla seniorów. Albo razem z mikołajami pomóc w zbiórce pieniędzy na leczenie i rehabilitację 6-letniej Leny. Zaczęły się przedświąteczne akcje charytatywne. 20.11.2021 16:10
Reklama deweloper tbv
Olimpijski sezon skoków narciarskich. Kiedy i gdzie odbędą się konkursy?

Olimpijski sezon skoków narciarskich. Kiedy i gdzie odbędą się konkursy?

Startuje 43. sezon Pucharu Świata mężczyzn w skokach narciarskich. Na inaugurację najlepsi skoczkowie świata zameldują się na skoczni Aist w rosyjskim Niżnym Tagile. Ostatnie zawody odbędą się 27 marca 2022 roku na słynnej skoczni Letalnica w słoweńskiej Planicy. Całość składać się będzie z 35 konkursów: 28 indywidualnych, pięciu drużynowych oraz dwóch drużyn mieszanych. 20.11.2021 08:11
Car się zdziwił, że taki wielki pan mieszka tak skromie. Kazał wznieść pałac

Car się zdziwił, że taki wielki pan mieszka tak skromie. Kazał wznieść pałac

Po wspaniałym pałacu w Różance nad Bugiem zostały piwnice, resztki tarasów, zdziczały park, wieża ciśnień, zabytkowa kuchnia pamiętająca Pociejów i resztki ogrodzenia. Na szczęście w odrestaurowanym budynku gorzelni powstaje swoiste muzeum pamięci – Rozmowa z Tomaszem Stańczukiem, historykiem, doktorantem KUL, badaczem historii Różanki. 13.11.2021 19:52
Wiele dyscyplin połączonych w jeden sport. Hornets Lublin trenują futbol australijski

Wiele dyscyplin połączonych w jeden sport. Hornets Lublin trenują futbol australijski

Większej taktyki na grę nie ma, ponieważ jest ona trochę chaotyczna. Nie wiadomo, co piłka zrobi, kiedy jest na ziemi, kiedy się turla, kiedy jest jakieś podanie i ktoś nie złapie… Ciężko jest dostosować do tego jakąkolwiek taktykę. Staramy się tworzyć na zaś tę grę, aby każdy wiedział, co robić, czyli jak grać i gdzie się ustawiać. To ma być przede wszystkim przyjemność, więc skupiamy się na tym, aby zdobyć piłkę i punkty – rozmowa z Damianem Stalisiem, trenerem futbolu australijskiego w drużynie Hornets Lublin, reprezentantem Polski w tej dyscyplinie. 13.11.2021 17:48
A może zjeść jak Piłsudski? Co serwowano marszałkowi?

A może zjeść jak Piłsudski? Co serwowano marszałkowi?

Co jadł Piłsudski, a co Wieniawa? Obaj byli w Lublinie. Zamieszkali w nieistniejącym hotelu Victoria, słynącym z najlepszej kuchni w mieście. Marszałek jadał skromnie, bez fanaberii. Generał Bolesław Wieniawa-Długoszowski był smakoszem, jadał z fantazją. Co mogli zamówić w Victorii? 13.11.2021 15:04
Paszporty covidowe, obostrzenia regionalne. Ekspertka o działaniach rządu ws. czwartej fali

Paszporty covidowe, obostrzenia regionalne. Ekspertka o działaniach rządu ws. czwartej fali

Byłabym ostrożna w przywiązywaniu się do optymistycznych informacji dotyczących ewentualnego wyhamowywania czwartej fali w naszym regionie. Można powiedzieć, że wzrost wykładniczy liczby zakażeń został zastąpiony przez liniowy – rozmowa z prof. Agnieszką Szuster-Ciesielską z Katedry Wirusologii i Immunologii UMCS w Lublinie. 12.11.2021 09:13
Jak zażegnać kryzys na granicy polsko-białoruskiej? "Sankcje są już na stole"

Jak zażegnać kryzys na granicy polsko-białoruskiej? "Sankcje są już na stole"

Nawet kilka tysięcy migrantów koczuje przy granicy Polski z Białorusią i ta liczba się zwiększa. Polski rząd szuka sposobu na powstrzymanie działań Aleksandra Łukaszenki, który – jego zdaniem – próbuje zdestabilizować sytuację na granicy z Unią Europejską. – Sankcje już są na stole, chcemy je skoordynować z państwami członkowskimi, by być efektywnym – deklarował w Warszawie szef Rady Europejskiej. 11.11.2021 08:54
Dla pani czekoladę, dla tancera kielicha. Tak powstawały opowieści o Tyszowcach

Dla pani czekoladę, dla tancera kielicha. Tak powstawały opowieści o Tyszowcach

Jeszcze w latach 70. babcie mówiły pannom, które szły na zabawę do Nabroża: „Tylko nie wracajcie koło cmentarza, bo tam nieboszczyki chadzają” – Rozmowa z Robertem Horbaczewskim, autorem książki „W pańskim Sadzie. Opowieści tyszowieckie”. 07.11.2021 17:17
Za daleko od szosy, czyli niewidzialni z małych wsi

Za daleko od szosy, czyli niewidzialni z małych wsi

Starsi ludzie uwięzieni są w domach, wyjście do sklepu staje się wielką wyprawą, a uczniowie notorycznie spóźniają się na lekcje. To codzienność milionów Polaków, których dotyka „wykluczenie komunikacyjne”. Na alarm bije Rzecznik Praw Obywatelskich i podkreśla, że w takich warunkach trudno mówić o swobodach, które gwarantuje obywatelom Konstytucja. Bo cóż z tego, że prawo coś gwarantuje, skoro na głęboką wieś nie sięga? 07.11.2021 11:24
Akcja "Gęsina na św. Marcina", czyli znani kucharze i ich przepisy

Akcja "Gęsina na św. Marcina", czyli znani kucharze i ich przepisy

W piątek wystartowała w całej Polsce 13. edycja akcji „Gęsina na św. Marcina”, w tym roku dedykowanej rodzimej rasie gęsi biłgorajskiej. Na zaproszenie Jacka Szklarka, szefa Slow Food Polska w naszym regionie, dania przygotują Tomasz Gregorowicz z Kuchni Otwartej, Jarosław Zawadzki z Tinto, Tomasz Tarka z Perłowej Pijalni Piwa oraz Sławomir Piwowarski, Monika Urban i Edyta Zielonka z restauracji Niebo i Las w Łąkach koło Wąwolnicy. 06.11.2021 19:40

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama