Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Radosnych Świąt Bożego Narodzenia naszym drogim Czytelnikom życzy Redakcja Dziennika Wschodniego
Reklama

Cudze chwalicie, swego nie znacie! Poznajcie kuchnię lubelską

Praktycznie codziennie sięgamy po dania z kuchni włoskiej, francuskiej, azjatyckiej. Ale czy ktoś pamięta jeszcze, że Lubelszczyzna także słynie z bogatej i smacznej kuchni?
Cudze chwalicie, swego nie znacie! Poznajcie kuchnię lubelską

W dzisiejszym odcinku "Dzień wschodzi" powracamy do korzeni i pokazujemy coś co powoli zaczyna być zapominane. Z restauratorką i kucharką i przede wszystkim propagatorką rodzimych smaków, Elżbietą Wójcik rozmawiamy o historii i walorach kuchni lubelskiej. 

Jakie główne składniki znajdowały się w kuchni lubelskiej? Jakie potrawy były przygotowywane? Jak przechowywano produkty gdy nie było nowoczesnej technologii? O tym przekonać się można oglądając nasz program.

W dzisiejszym odcinku przygotowaliśmy konfiturę z cebuli - idealny dodatek do mięs, ryb oraz na pajdę chleba z masłem. Dzięki obróbce termicznej cebula jest delikatna i rozpływa się w ustach. W szczycie sezonu na świeże warzywa i owoce można przygotować konfiturę i zawekować, dzięki czemu smaki lata pozostaną z nami na cały rok. 


Podziel się
Oceń

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama