Krem grzybowy
Składniki: 20 dag pieczarek, 10 dag boczniaka, po 5 dag cebuli, pietruszki, marchewki, podgrzybka i borowika, 2 dag suszonego maślaka, 200 ml śmietanki 30%, 500 ml wody, 50 ml sosu sojowo grzybowego, 10 dag wędzonego twarogu, 10 dag masła, 4 wędzone śliwki, sól, pieprz, jałowiec, listek laurowy, ziele angielskie.
Wykonanie: warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle w rondlu. Dodawać po kolei grzyby i jeszcze chwilę dusić. Zalać wszystko wodą i gotować do miękkości. Zblendować całość do powstania gładkiej masy, jeśli trzeba przetrzeć przez sito. Dodaj śmietankę, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i sos sojowo grzybowy, doprawić solą i jeszcze raz gotować, tak aby przyprawy oddały smak. Zblendować śmietanę z wędzonym twarogiem. Podawać z posiekaną śliwką i łyżką śmietany z twarogiem.
Reklama
2 / 4
Reklama
