Rigatoni z kurczakiem i boczniakami w sosie curry
Składniki: 36 dag rigatoni (suchy), 36 dag kurczaka, 20 dag boczniaka, 10 dag zielonego groszku, 5 dag cebuli, 5 dag natki pietruszki, 4 listki świeżej bazylii, 240 ml śmietanki 36 %, 4 dag sera Grana Padano, oliwa, curry, sól, pieprz.
Wykonanie: kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w soli, pieprzu i przyprawie curry na 2-3 godziny w lodówce. Makaron wrzucić na osoloną, gotującą się wodę i gotować 7-8 minut al dente. Cebulę pokrojoną w kostkę smażyć na oliwie, dodając kurczaka i boczniaki. Gdy te się zrumienią, zalać śmietanką i dodać do sosu posiekaną natkę, groszek i bazylię. Doprawić solą, pieprzem i curry. Do sosu wrzucić makaron i wymieszać tak, aby sos oblepił makaron. Jeśli sos jest za gęsty, dolać wody z gotowania makaronu. Makaron podawać posypany serem Grana Padano.
Reklama
3 / 4
Reklama
