Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

2 marca 2014 r.
19:00
Edytuj ten wpis

Przepisy na potrawy ze śledzia

0 0 A A

Na śniadanie z kanapeczką, na kolację z wódeczką. Tak może być tylko w Ostatki. Od Środy Popielcowej śledź będzie rządził przez 40 dni. Choć jest symbolem postnej kuchni, to można z niego przyrządzić niebywale smaczne dania

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Skromna ryba, która pływa w Bałtyku, od dawna jest ulubieńcem Polaków. W rachunkach dworu króla Władysława Jagiełły pod datą 25 marca 1389 figuruje pozycja - "6 beczek śledzi”. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pierwsza dama kulinarnej literatury pisze o wielkiej popularności śledzi w Wielkim Poście, podawanych z oliwą, octem, kaparami i cebulą. Na śledziową wyżerkę rekomenduje śledziowy przekładaniec: plastry gotowanych kartofli, dzwonka śledzi, znów ziemniaki. Mają być 3 warstwy śledzi i 4 warstwy kartofli. Polane dobrą oliwą i posypane świeżym szczypiorkiem. Ponieważ śledzie mają podobne wymiary, bywały w historii jednostką monetarną. Śledzie wymieniano na wino, płacono nimi dziesięciny i marynarski żołd. Składano je w hołdzie. Uwielbiał je Czesław Miłosz, a Bismarck twierdził, że "Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary”. Coś w tym jest. Instrukcja obsługi Post sprawia, że lubimy ze śledziami poszaleć. Najlepsze są solone. Można moczyć je w wodzie, a częste płukanie i zmiana wody sprawią, że ich mięso będzie jędrne. Nie ma nic gorszego niż rozpadające się śledzie. Do wody można dodać łyżkę octu. Klasyka to śledzie z cebulą i olejem. Na przykład lnianym czy rzepakowym, kupionym na targu czy w sklepie z ekologiczną żywnością. Najpierw posiekaną cebulę solimy, odstawiamy na pół godziny, następnie wyciskamy przez szmatkę. Śledzie przesypujemy cebulą w słoiku i zalewamy olejem. Po godzinie gotowe. Śledzie możemy podawać z jabłkiem, kaparami, siekanym korniszonem, a nawet jajkiem na twardo. Jeśli robimy więcej śledzi w słoiku najlepiej zalać je olejem z pestek winogron lub słonecznikowym. Kanapeczki Idealne na Ostatki. Z masłem cytrynowym i aromatycznym pesto. Składniki: 2 opakowania chleba pumpernikiel, 2 duże płaty śledziowe w oleju. Na masło: 10 dag masła, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego. Na pesto: 3 pęczki koperku, 1 pęczek zielonej pietruszki, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, 1 łyżka tartego sera Bursztyn, sól, pieprz, sok z cytryny. Wykonanie: z podanych składników utrzeć masło. W malakserze zmiksować składniki na pesto, wąską strużką wlewając oliwę. Pumpernikiel podzielić na pół, każdą kanapkę posmarować masłem, położyć kawałek śledzia posmarowanego pesto. Śledź regionalny Lubelska kuchnia słynie ze śledzia po tatarsku. To sałatka ze śledzia z marynowaną papryką, korniszonem, grzybkami w occie i jajkami na twardo. Bardzo smaczne są lubelskie koreczki nadziewanym farszem z chleba razowego, mlecza śledziowego, cebuli i jajka na twardo. Ale najciekawszą potrawą ze śledzi jest na Lubelszczyźnie tatar ze śledzia. Składniki: 2 filety ze śledzia, 2 cebule, 3 małe korniszony, 1 marynowana papryka, 2 łyżki marynowanych kaparów, kilka marynowanych pieczarek. Wykonanie: filety śledziowe odsączyć z oleju i pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać, pieczarki, korniszony i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na talerzach rozłożyć porcje śledzi, dokoła - pokrojone warzywa. Skropić je sokiem z cytryny i oliwą, lekko oprószyć pieprzem. Udekorować kaparami, listkami natki i plasterkami cytryny. Podawać z razowym chlebem i masłem. Śledź korzenny Ma korzenie w staropolskiej kuchni. Dla lubelskiej, regionalnej kuchni odkryła je Eliza Kunc z Piask i kucharze z lubelskiej restauracji Ulice Miasta Składniki: pół kilograma śledzi, 15 dag suchego piernika, 15 dag orzechów włoskich, 4 łyżki miodu, 4 łyżki octu winnego, 6 ziaren goździków, 6 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 0,3 l oleju. Wykonanie: śledzie moczymy 24 godziny w mleku. Po odfiletowaniu ściągamy skórę. W moździerzu rozbijamy goździki, ziele i pieprz. Na patelni podgrzewamy olej do 40 stopni i wrzucamy przyprawy. Powstałą marynatą zalewamy śledzie na 10 godzin. Suchy piernik ścieramy na tarce. Siekamy orzechy. Dodajemy 4 łyżki miodu i 4 łyżki octu winnego. Po wymieszaniu smarujemy śledzie i zwijamy w koreczki. Śledź litewski Składniki: 1 kg filetów śledziowych, 20 dag suszonych grzybów, pół litra mleka, 4 cebule, 50 ml oliwy, 1 puszka koncentratu pomidorowego, biały i czarny pieprz, 10 dag kiszonych ogórków, puszka anchois lub szprotek. Wykonanie: grzyby namoczyć na noc. Następnego dnia gotować na wolnym ogniu w wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzić, wolno posiekać, wody nie wylewać. Wymoczone filety śledziowe zalać na trzy godziny mlekiem. Pokroić w dzwonka, odstawić do lodówki. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Anchois lub szprotki rozetrzeć i dodać do cebuli. Po 5 minutach dodać koncentrat pomidorowy, dusić 10 minut, dodać wywar z grzybów i posiekane grzyby. Dusić 3 minuty, doprawić pieprzem, schłodzić. Ułożone na półmisku śledzie polać sosem i udekorować pokrojonymi w kostkę kiszonymi ogórkami. Na gorąco Śledź na gorąco? Jasne, że tak. Śledzia można pokroić w kostkę, przesmażyć z cebulką, doprawić czosnkiem i pieprzem. Doskonale smakuje z chlebem. Możecie podać go na plastrach ugotowanych ziemniaków. - Na ziemniakach podajemy śledzia w różnych konfiguracjach - mówi Elżbieta Cwalina z restauracji Hades -Szeroka, autorka patentu. A ja polecam śledzie z gorącymi kartoflami. Jakież proste to danie. Najpierw należy ugotować ziemniaki w mundurkach. Obrać, przekroić na połówki. Każdą posmarować czosnkowym masłem. Na talerzu ułożyć po 2 filety śledziowe, uprzednio przyrządzone z cebulką i 5 połówek gorących, parujących ziemniaków. Poczekajcie, aż masło się rozpuści. Komu smaków mało, może podlać śledzie kwaśną śmietaną i dla zaostrzenia smaku doprawić ją octem balsamico.

Pozostałe informacje

Egzamin ósmoklasisty - sprawdź czy byś zdał
QUIZ

Egzamin ósmoklasisty - sprawdź czy byś zdał

Już we wtorek ósmoklasiści rozpoczną swoje egzaminy. W województwie lubelskim do egzaminu przystąpi 11 080 uczniów, w tym 295 uczniów z Ukrainy.

Pokłóciła się z chłopakiem i uciekła jego autem. Szukali jej pół nocy

Pokłóciła się z chłopakiem i uciekła jego autem. Szukali jej pół nocy

Od niedzielnego wieczoru do godz. 1 w nocy policjanci szukali 17-latki z gm. Krasnystaw. Kiedy ją w końcu znaleźli, przedstawili kilka zarzutów.

Usuwanie zaćmy: innowacyjne metody chirurgiczne w zwalczaniu problemu wzroku

Usuwanie zaćmy: innowacyjne metody chirurgiczne w zwalczaniu problemu wzroku

Zaawansowana zaćma całkowicie upośledza codzienne funkcjonowanie Pacjenta, stąd rosnące zainteresowanie zabiegami operacyjnymi. Z jakich metod chirurgicznych możesz skorzystać, by pozbyć się zmętniałej soczewki? W opinii lekarzy okulistów najnowocześniejszą metodą usuwania zaćmy jest fakoemulsyfikacja. Sprawdź, na czym polega ta procedura medyczna, zanim odwiedzisz gabinet specjalisty.

Ważna decyzja w sprawie aukcji Pride of Poland.  Kto wybierze konie?

Ważna decyzja w sprawie aukcji Pride of Poland. Kto wybierze konie?

W tym tygodniu zapadnie ostateczna decyzja w sprawie koni wytypowanych na aukcję Pride of Poland. Stadnina już szuka organizatora całego zaplecza sierpniowych Dni Konia Arabskiego.

Skazany za pedofilię 24-latek odsiedzi wyrok. Już po ekstradycji z Holandii

Skazany za pedofilię 24-latek odsiedzi wyrok. Już po ekstradycji z Holandii

Został skazany za wykorzystanie seksualne dziewczynki. Miał 3 lata do odsiadki. Ale ukrywał się skutecznie, by nie trafić do więzienia. W końcu udało się zatrzymać 24-letniego mieszkańca Krasnegostawu.

Podpalacz z Lublina zatrzymany. Może posiedzieć nawet 10 lat

Podpalacz z Lublina zatrzymany. Może posiedzieć nawet 10 lat

Mógł doprowadzić do tragedii. Na szczęście w pożarach, które wywołał, nikt nie ucierpiał. Ale za stworzenie zagrożenia i potężne straty 44-latek z Lublina może trafić do więzienia nawet na 10 lat.

Dzieci jeździły na rowerkach po parku. I nagle zrobiło się niebezpiecznie

Dzieci jeździły na rowerkach po parku. I nagle zrobiło się niebezpiecznie

Chłopiec zjeżdżał rowerem z górki. Na tyle szybko, że nie zdołał zahamować, gdy nagle na jego trasie pojawiła się mała rowerzystka. Dziewczynka trafiła do szpitala.

Zmiany w lubelskiej fabryce cukierków. Pszczółka ma nową-starą prezes i nową Radę Nadzorczą

Zmiany w lubelskiej fabryce cukierków. Pszczółka ma nową-starą prezes i nową Radę Nadzorczą

Po pięciomiesięcznej przerwie Katarzyna Lonc ponownie została prezesem lubelskiej Fabryki Cukierków. Oprócz nowej-starej szefowej, Pszczółka ma też nową Radę Nadzorczą. Jej przewodniczącego poznamy do końca maja.

Szpital szuka lekarzy. Zarobki "do uzgodnienia"

Szpital szuka lekarzy. Zarobki "do uzgodnienia"

Zamojski Szpital Niepubliczny ogłosił, że zamierza zatrudnić lekarzy kilku specjalności. Czeka na zgłoszenia chętnych.

Janicka odpowiada na oświadczenie partyjnych działaczy. Czemu odeszła z klubu KO?

Janicka odpowiada na oświadczenie partyjnych działaczy. Czemu odeszła z klubu KO?

Umieszczenie radnej PiS na liście Koalicji Obywatelskiej było jednym z głównych powodów mojej rezygnacji z zasiadania w klubie radnych w Radzie Miasta Chełm – tak radna Katarzyna Janicka, która startowała z listy KO w wyborach samorządowych, odpowiada chełmskim działaczom Platformy Obywatelskiej na ich oświadczenie z zeszłego tygodnia.

Aż 4 tys. zł grzywny dla młodego kierowcy. Ten 20-latek to recydywista

Aż 4 tys. zł grzywny dla młodego kierowcy. Ten 20-latek to recydywista

Gdyby zrobił to po raz pierwszy, zapłaciłby o połowę mniej. Ale 20-latek z gminy Rachanie został na zdecydowanie zbyt szybkiej jeździe przyłapany kolejny raz, więc ukarano go w warunkach recydywy.

Potok Sitno sprawił niespodziankę w Chodywańcach. Wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Potok Sitno sprawił niespodziankę w Chodywańcach. Wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Potok Sitno tydzień temu został zdemolowany przez Huczwę Tyszowce ulegając jej na swoim boisku aż 0:11. Dlatego jego kibice przed wyjazdowym meczem z Grafem Chodywańce poważnie obawiać się o morale w zespole. Tymczasem dowodzona przez trenera Jarosława Czarnieckiego ekipa wywiozła z trudnego terenu komplet punktów

Teraz czas na ósmoklasistów. Jutro zaczynają egzaminy

Teraz czas na ósmoklasistów. Jutro zaczynają egzaminy

Egzaminacyjny maj w pełni. Absolwenci szkół średnich w trakcie matur, a ósmoklasiści zaczynają swoje egzaminy jutro. Będą je pisać przez trzy dni.

Zmarła Anna Gruszkiewicz, wieloletnia wicedyrektor Namysłowiaków

Zmarła Anna Gruszkiewicz, wieloletnia wicedyrektor Namysłowiaków

W niedzielę zmarła Anna Gruszkiewicz, wieloletnia wicedyrektor zamojskiej orkiestry im. Karola Namysłowskiego.

Zderzenie 5 aut na trasie Łuków - Siedlce

Zderzenie 5 aut na trasie Łuków - Siedlce

Do zderzenia 5 aut doszło dziś, około godz. 9 w Okninach Nowych na trasie DK 63

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium