piątek, 20 października 2017 r.

Magazyn

10 najlepszych potraw z grilla. Przepisy na grilla

Dodano: 1 maja 2015, 12:17

Nie wolno grillować na żywym ogniu, który zwęgla potrawy i nadaje im gorzki smak
Nie wolno grillować na żywym ogniu, który zwęgla potrawy i nadaje im gorzki smak

Karkówka czy żeberko? Łosoś czy krewetki? A może golonka? Oto nasz subiektywny ranking grillowch przebojów. Na początek porcja podstawowej wiedzy, która pozwoli przygotować wam smaczne i zdrowe potrawy.

Co trzeba wiedzieć o grillu? Najlepsze są grille żeliwne oraz grille kuliste, pokryte w środku dobrą emalią. Ze względu na smak potraw warto grillować na węglu drzewnym. Kiedy go kupujecie, zwrócicie uwagę na wielkość brył: im grubsze, tym lepsze, bo łatwiej uzyskać z nich odpowiedni żar.

Nie kupujcie brykietów ze sprasowanego miału węglowego. Żeby ułatwić rozpalanie, producenci nasączają je chemikaliami, które zmieniają smak potraw. Najlepiej do rozpalania używać bezwonnego oleju parafinowego, ponieważ inne środki (denaturat) mogą pozostawić po sobie przykry zapach.

Kiedy zanadto przypalimy mięso, na jego powierzchni mogą wytworzyć się szkodliwe substancje. Dlatego lepiej umieścić mięso czy ryby na specjalnych tackach, które mają atest do kontaktu z żywnością.

Nie wolno grillować na żywym ogniu, który zwęgla potrawy i nadaje im gorzki smak. Mięso czy warzywa układamy na ruszcie dopiero wtedy, gdy ogień zgaśnie, a węgiel żarzy się na całej powierzchni paleniska. Tłuszcz kapiący z mięsa na węgle często się zapala, wtedy trzeba szybko ugasić ogień za pomocą spryskiwacza z wodą.

Najlepsze przepisy na grilla. Oto nasz subiektywny ranking w kolejności alfabetycznej:

Ananas w miodzie

Składniki:1 świeży anans, miód gryczany, pasta chili. 

Wykonanie: ananas pokroić w plastry. Natrzeć pastą paprykową. Posmarować miodem. Grillować, aż miód się skarmelizuje.

Boczniaki z grilla

Składniki: 25 dag boczniaków, 6 ząbków czosnku, oliwa, sól, pieprz, zielona pietruszka.

Wykonanie: najpierw trzeba obciąć „ogonki”, które świetnie nadają się na zupę. Wypłukać grzyby, dobrze odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić, maczać w oliwie wymieszanej z roztartym czosnkiem i grillować po trzy minuty z każdej strony. Na talerzu można podać je z masłem czosnkowym i posypać posiekaną pietruszką.

Golonka w piwie

Składniki: 4 golonki, 2 butelki piwa, ziele angielskie, sól, pieprz. Na glazurę: 3 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 3 roztarte ząbki czosnku, oliwa. 

Wykonanie: golonki ugotować do miękkości. W piwie i przyprawach. Delikatnie wyjąć kość. Naciąć skórkę na krzyż. Wymieszać podgrzany miód, sos sojowy, czosnek i oliwę. Posmarować golonki. Piec na grillu 30 minut, obracając i smarując glazurą.

Gruzińskie szaszłyki

Składniki: 75 dag udźca z baraniny lub wołowiny, 2 cebule, 10 ząbków czosnku, ziele angielskie, zielona pietruszka, ocet, pieprz, sól.

Wykonanie: mięso umyć, obrać z tłuszczu, pokroić na małe kawałki. Każdy kawałem zbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w plastry, posiekać czosnek. Kawałki mięsa posolić, doprawić czosnkiem, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Skropić octem, przesypać cebulą, włożyć do miski i schować na 3 godziny do lodówki.

Wyjąć, usunąć cebulę. Nakładać na drewniane patyczki i piec na grillu. Podać na podgrzanym półmisku posypane zieloną pietruszką.

Karkówka

Składniki: 8 kotletów z karkówki, 1 szklanka oleju, 1 szklanka sosu sojowego, 1 cebula, 1 główka czosnku, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka cukru.

Wykonanie: cebulę posiekać i wycisnąć w rękach. Dodać roztarty czosnek, olej, sos sojowy, wymieszać z przyprawami. Po godzinie zalać nią mięso i odstawić do lodówki na 48 godzin. Kilkakrotnie wymieszać mięso z marynatą. Kotlety ułożyć na tackach aluminiowych. Podczas grillowania smarować mięso marynatą i obracać co kilka minut.

Krewetki

Składniki: 50 dag obranych krewetek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, masło, sól, pieprz.

Wykonanie: Krewetki zamarynować w oliwie, soku z cytryny i pietruszce. W rondelku roztopić masło z czosnkiem. Po zeszkleniu czosnek wyjąć, wrzucić krewetki osączone z marynaty. Wymieszać, nabijać krewetki na szpadki do szaszłyków. Grillować kilka minut, smarując masłem. Doprawić solą z pieprzem.

Pierogi z bryndzą

Składniki: 50 dag bryndzy, 30 dag ziemniaków, 10 dag skwarek z boczku, 1 kg mąki, jako, woda, sól, pieprz, oliwa.

Wykonanie: ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę razem z bryndzą. Dodać roztopione skwarki, dobrze wyrobić. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi, rozwałkować, szklanką wykroić kółka. Nakładać farsz na ciasto, sklejać pierogi, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, posmarować oliwą i opiec na grillu.

Rybka

Składniki: 50 dag łososia, 14 ząbków czosnku, 1 łyżeczka gruboziarnistej soli, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oleju, 4 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie: roztarty czosnek utrzeć z solą na pastę, dodać posiekaną pietruszkę, pomidory i oliwę, odstawić do lodówki na kilka godzin. Filet z łososia (w całości) dobrze umyć, osuszyć i bardzo ostrym nożem zrobić dwa równolegle głębokie nacięcia wzdłuż filetu, tak by nie przeciąć skóry na wylot. Posmarować połową pasty czosnkowej, nakładając część pasty w nacięcia. Ułożyć rybę na lekko spryskanej oliwą grubej folii aluminiowej, zawinąć i grillować na małym ogniu przez 10 minut. Posmarować filet pozostałą pastą, zwiększyć ogień i grillować następne 15 minut, aż ryba będzie upieczona i lekko od spodu zrumieniona.

Żeberka

Składniki: 1 kg chudych żeberek wieprzowych, sól i świeżo zmielony pieprz.
Marynata: 4 ząbki czosnku, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka utartego imbiru, szczypta goździków, kieliszek żubrówki.

Wykonanie: na dzień przed grillowaniem przygotować marynatę. Żeberka umyć, pokroić na kawałki, obgotować, osuszyć, posolić, posypać pieprzem. Połączyć składniki marynaty i posmarować żeberka. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia zawinąć w srebrną folię i upiec na grillu.

Wegetariański grill

Składniki: po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce, 2 cukinie, 25 dag małych pieczarek, 4 cebule, 2 boczniaki, oliwa, ulubione zioła, sól, pieprz.

Wykonanie: umytą cukinię pokroić w centymetrowe kawałki. Cebule pokroić w ćwiartki, papryki w kwadratowe kawałki. Z pieczarek usunąć nóżki. Boczniaki obgotować i pokroić na kawałki.

Do dużej miski wlać oliwę, wsypać ulubione przyprawy i dokładnie wymieszać wszystkie składniki grilla. Niech poleżą w lodówce pól godziny. Metalowe szpadki natrzeć oliwą i czosnkiem (zawsze warto to robić) i kolejno nakładać. Grillować 20 minut. Obracać i skrapiać ziołową oliwą.

Czytaj więcej o: kuchnia przepisy grill
AgataBielec
Użytkownik niezarejestrowany
Gość
(6) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

AgataBielec
AgataBielec (22 listopada 2016 o 09:53) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
jesli poszukujecie przepisów na potrawy z grilla to moge polecić stronę internetową firmy grill360. jest to pierwsza gazeta o grillowaniu, znalazłam tam kilkanaście świetnych przepisów. są tam dania złożone z grillowanych warzyw, mięs, nawet słodkie dania co było dla mnei sporym za***eniem bo nigdy nie robiłam gofrów na grillu. szczerze moge polecić bo na pewno każdy znajdzie dla siebie jakiś przepis. 
Rozwiń
Gość
Gość (9 lipca 2016 o 19:05) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
w związku z grillowaniem polecałabym na pewno jeszcze dołączyc do takiej ciekawej akcji ******polomarket.pl/akcjagrillowa/
Rozwiń
Gość
Gość (31 maja 2015 o 01:21) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Żeberka mniam. Te gruzińskie przysmaki też wyszły fajnie. Do tego trochę chrzanu dorzuciłam i boczniaków nie mogło zabraknąć, więc nieco się obawiałam, czy moja wątroba taką ucztę wytrzyma, ale obyło się bez bólu, czy niestrawności. Essentix mnie nie zawiódł. Na następnego grilla szykuję się do golonki w piwie. Pozdrawiam
Rozwiń
Gość
Gość (8 maja 2015 o 11:24) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Każde danie zapowiada się naprawdę pyyyyysznie i do każdego pasowałby mój ukochany sos hamburgerowy od Develey;) totalny must have w sezonie grillowym, a do tego 0 konserwantów i glutenu;)
Rozwiń
AUTYŚCI (z)BAWIENIA
AUTYŚCI (z)BAWIENIA (4 maja 2015 o 18:56) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

MAJÓWKA KOMPAKTowa czyli MAJÓWKA (z)BAWIENIA W KOŚCIELE:

=K.Z. =N.S.Z.Z.= S.O.L.I.D.A.R.N.O.Ś.Ć. =O.R.G.A.N.I.S.T.Ó.W= Prowadzący w internecie AKADEMIĘ SZTUK CUDOWNYCH podaje sposób spędzenia MAJÓWKI (z)BAWIENIA w cyklu KĄCIK KULinarny „SIE (z)BAWIMY”:

W trwającej kampanii wyborczej 2015 wszyscy, którzy są przy głosie trąbią o majówce!

Rząd swoje, Ksiądz swoje i... i bądź tu mądry!

Wpadliśmy na pomysł połączenia wszystkich propagowanych majówek w jedną – NARODOWĄ MAJÓWKE KOMPAKTową!

W tym celu spakowaliśmy oczywiście grilla i cała resztę do niego i w drogę do... KOŚCIOŁA!

Tam tez była majówka, ludzi wiele nie było więc na rozstawienie grilla miejsca wystarczyło!

Początkowo wszystko szło nam jak po maśle, ale potem rozdarł się ksieŻULEK...

połapaliśmy się, ze nikt Go nie zaprosił na majówkę i dawaj w pokłony do ksieŻULKA, do Organisty, Kościelnego...

Nycz to nie dało, dymu coraz więcej, ksieŻULO pokazuje, że Ma Ryja i go drze, że śmierdzi..., a my do niego, że jak używa kadzidła to też dymu nie żałuje! A majówka bez kadzidła to jak księŻULEK bez Mszy!

Otworzyliśmy okna aby poprawić wentylacje, księŻULEK już nie wytrzymał i dawaj za komórkę dzwonić na 112, policję, straż, pogotowie...

Trudno było wytrzymać ze śmiechu bo nikt nie chciał przyjechać – przecież MAJÓWKA W KOŚCIELE i co Ksiądz chce?

- Zasłabł ktoś? - NIE! Drze ryja księŻULO...

- No to czego Ksiądz oczekuje jak wszyscy chcą się (z)BAWIĆ?...

Służby ratowniczo – porządkowe zachowały Święty Spokój w przeciwieństwie do księŻULKA.

Jak już mięsiwo doszło do stanu używalności konsumpcyjnej daliśmy księŻULKOWI kawałek i kieliszek w garść!

Jak On otworzył gębę... ale na nas!

Nie czekając wlaliśmy Mu wódeczkę w kieliszek i hooop w dziób niczym Kielich w czasie Mszy Świętej!

Po kolejnym kieliszeczku ksieŻULKOWI odjęło mowę i zaczynał panować Święty Spokój.

Jak Odprawił następną kolejkę to nam już nycz nie pozostało jak zaśpiewać Mu ino „LULAJŻE JÓZUNIU, LULAJŻE LULAJ...”.

Nasz ksieŻULO akurat ma Józef!

Wszyscy się dziwili, że Jezus {jak nie raz (w)MAWIAŁ nasz ksieŻULO} wypędził przekupniów ze Świątyni, a nam nie dał rady – ksieŻULEK oczywiście, bo Jezusa tez nikt nie zaprosił i bidulka nie przyszedł!

Na koniec wszyscy w Świętym Spokoju rozeszli się do domów, po drodze zanieśli księŻULKA na Plebanię, kościelny zamknął ##### czyli Kościoła...

Następnego dnia ksieŻULEK Odprawił majówkę z wielkim nabożeństwem jakby nycz się nie stało...

Czy ktoś miał LEPSZĄ MAJÓWKĘ od NARODOWEJ kompaktowego (z)BAWIENIA?

Związek teraz oczekuje REWANŻU (z)BAWIENIA, w którym ksieŻULO zaprosi wszystkich na prawdziwą Ucztę Duchową:

1] Ciało Pańskie z Grilla;
2] Krew Pańską z Gwinta;
3] Skrzydełka Anielskie z Grilla;
4] Pączki smażone na Świętych Olejach z nadzieniem Róży Duchownej;
5] Napój Duchowny FRUTTI DI PAPA z paPIESKICH Owoców - granatów - odmiana
Germany 1939;
6] Dla wszystkich zmotoryzowanych będzie Bio-paliwo ze Świętych Olejów i każdy będzie mógł jechać prosto do Nieba...

DLA DZIECI:

1] czeKULadowe Krzyże;
2] czeKULadowego Zbawiciela;
2] czeKULadową Panienkę;
3] i...
...
... i Wszystkich Świętych czeKULadowych...
Wszystkie te atrakcje produkowane oczywiście na KUL-u z nadzieniem Róży  Duchownej!

jako, że „NIE SAMYM CHLEBEM ŻYJE CZŁOWIEK...”

Kilku odważnych spróbowało Uczty Niebieskiej popijając Boskim Napojem FRUTTI DI PAPA. Część miała wrażenie, że chce ich rozerwać po takiej eksplozji smaków, część zaś była nawet WNIEBOWZIĘTA!

KULminacją MAJÓWKI (z)BAWIENIA powinien być też UDZIEC z BARNKA BOŻEGO i Flaszka WINA!

Więcej info po wpisaniu w google hasła: =K.Z. =N.S.Z.Z.= S.O.L.I.D.A.R.N.O.Ś.Ć. =O.R.G.A.N.I.S.T.Ó.W= oraz z KROPKAMI między literami i z OPUSZCZONYMI kropkami - czytać należy WPISY Związkowe.

Dawno minęły czasy gdzie księŻULE BŁYSZCZAŁY INTELIGENCJĄ – teraz ino błyszczy GŁUPOTA księŻULI na tle inteligencji.

Z wdzięczności za WYMROŻONE DZIECI w 1994 r. i inne CUDA...

ZOSTAŃCIE Z B.(L).O.G.I.E.M., a będziecie (z)BAWIENI...

(PODPISANO: =K.Z. =N.S.Z.Z.= S.O.L.I.D.A.R.N.O.Ś.Ć. =O.R.G.A.N.I.S.T.Ó.W=  i ASC )

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (6)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!