Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Radosnych Świąt Bożego Narodzenia naszym drogim Czytelnikom życzy Redakcja Dziennika Wschodniego
Reklama

Restauracja 16 Stołów, nowa odsłona kuchni polskiej

To miłe, przytulne i warte uwagi miejsce na lubelskiej mapie restauracyjnej, położone jest w samym sercu Lubelskiego Starego Miasta. Stosunkowo nowe, elegancko urządzone wnętrza, wyśmienita kuchnia oraz profesjonalna obsługa czynią je idealnym zarówno na rodzinny obiad, romantyczną kolację, a także towarzyskie lub biznesowe spotkania. Od 2011 roku w stylowym i ciepłym wnętrzu restauracji serwowane były dania kuchni polskiej i europejskiej.
Restauracja 16 Stołów, nowa odsłona kuchni polskiej
Kontynuując dzieło swoich poprzedników, nowi Właściciele, a zarazem Szefowie kuchni - Piotr Kwiatosz oraz Jarosław Piłat zapragnęli stworzyć przestrzeń, w której spotkają się polska tradycja i nowoczesność. Kreując miejsce ujmujące zarówno domową atmosferą, jak i subtelną elegancją, postanowili podjąć wyzwanie
i z własnymi pomysłami kontynuować funkcjonowanie restauracji. Postawili na kuchnię polską,
a dokładniej staropolską, jednak w nowoczesnej odsłonie… Podejmując współpracę z lokalnymi dostawcami oraz wybierając regionalne produkty, postanowili w odmłodzonej formie przy wykorzystaniu nowoczesnych technik kulinarnych (kuchnia molekularna, technika Sous vide) oraz nowatorskiego i dynamicznego spojrzenia na tradycyjne składniki, odkryć dla Państwa dawno zapomniane potrawy Lubelszczyzny oraz całej naszej ojczystej, polskiej ziemi.

W karcie znajdziemy między innymi:
- lubelską zupę rybną z kapustą kiszoną, selerem naciowym i wędzoną makrelą,
- glazurowaną golonkę podaną z kapustą w śmietanie z musem z chrzanu i musztardy,
- kopytka grzybowe z cielęciną, szpinakiem, pomidorami koktajlowymi oraz regionalnym serem bursztyn.
Dzięki współpracy z lokalnymi gospodarstwami rybackimi w menu restauracji na stałe zagościły również wyśmienite ryby:
- pstrąg z patelni podany z pesto pietruszkowym, musem selerowym oraz sałatką z białej rzepy, kopru włoskiego oraz marchwi,
- sandacz podany z borowikami z patelni, szpinakiem blanszowanym w rybnym bulionie oraz dressingiem chrzanowym.

Nie zabraknie również znakomitych, regionalnych serów idealnie komponujących się ze wspaniałymi winami oraz lokalnych trunków w atrakcyjnych cenach.

"Pragniemy, aby towarzyszyło Wam, drodzy Goście poczucie dumy ze wspólnego pielęgnowania kulinarnych tradycji naszego regionu. Potrawy, które serwujemy oparte są o składniki pozyskiwane
w obrębie Wyżyny Lubelskiej, co gwarantuje ich świeżość, naturalność i niezapomniany smak. Bogate doświadczenie, ciągła chęć doskonalenia oraz nowe pomysły kulinarne pozwalają zagwarantować Wam, Drodzy Goście wyśmienite doznania smakowe” - dodają właściciele.

Bo jest co najmniej 16 powodów, by odwiedzić Restaurację 16 Stołów! Wygląda więc na to, że odwiedzając Lublin, warto zawsze zagościć w Restauracji 16 Stołów, by przekonać się, czy i jak zaskoczy nas tym razem.
16 stołów
Ul. Rynek 16/1
20 - 111 Lublin
tel. (81)5343040

e-mail:[email protected]
www.16stolow.pl
Rok otwarcia: 2011
Liczba miejsc: 60 + 25-30 ogródek
Specjalność kuchni: kuchnia polska
Szef kuchni: Piotr Kwiatosz, Jarosław Piłat
Ceny: 20 - 37 zł

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama