Stan Borys: Smakuj życie!
Konkurs \"Smaki Lubelszczyzny”, barokowa kuchnia Jana III Sobieskiego, warsztaty smaku, koncerty, wystawy, teatr i dobra literatura. We wrześniu Lublin będzie europejską stolicą staropolskiej kuchni.
- 17.06.2011 15:46
Po ubiegłorocznym koncercie muzyków Gorana Bregovica o Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie zrobiło się głośno w Polsce. – To bardzo dobre połączenie dobrego smaku w sztuce i życiu – mówi Janusz Opryński, dyrektor artystyczny Centrum Kultury w Lublinie.
Tegoroczna edycja w całości podporządkowana jest Smakom Lubelszczyzny i ich staropolskim korzeniom. Organizatorzy – Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Miasto Lublin, Kresowa Akademia Smaku w Lublinie, Polska Akademia Smaku z Poznania i Dziennik Wschodni – chcą pokazać, że na Lubelszczyźnie nie została przerwana kulinarna ciągłość narodu.
Trzy dni na konkurs
W piątek 9 września uczniowie szkół gastronomicznych odtworzą i twórczo zinterpretują staropolskie dania według receptur przygotowanych przez prof. Jarosława Dumanowskiego. W sobotę siedem najlepszych restauracji Lubelszczyzny przygotowuje stoły staropolskie według receptur prof. Dumanowskiego, który na Zamku Lubelskim wygłosi wykład o staropolskich korzeniach kuchni Lubelszczyzny.
W niedzielę do konkursu \"Smaki Lubelszczyzny” staną duety złożone z lubelskich Vip-ów oraz kucharzy ze Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników. Na Scenie Smaku przygotują staropolskie danie z kapłona, które dostarczy Waldemar Birk, przedsiębiorca i organizator hodowli kapłonów.
Jeszcze więcej koncertów
W piątek zagra Michał Hochman z Nowego Jorku, wykonawca \"Konika na biegunach” jednego z największych przebojów wszechczasów w Polsce. \"Piosenki żydowskie & najważniejsze” to sentymentalna podróż do kraju dzieciństwa.
Następnie na scenę wyjdzie Alfred Schreyer, polski skrzypek i śpiewak, ostatni, żyjący uczeń Brunona Schulza. Zaprezentuje tradycyjne pieśni polskie, ukraińskie i żydowskie. W czasie koncertu usłyszymy piosenki w czterech językach: polskim, ukraińskim, jidysz i niemieckim. Artyście towarzyszą ukraińscy muzycy.
W sobotę dla młodych widzów zagra zespół Dagdana. Ich wielki przebój \"Tango. A teraz kiedy śpisz…” porywa młodych na całym świecie. Po Dagadanie na scenę, ustawioną na Placu Po Farze, wyjdzie londyńska piosenkarka i malarka Franka de Mille, która sama znalazła stronę festiwalu i chce przyjechać do Lublina. – Świetnie się tego słucha. W dobie plastikowych tworów i muzyki sztucznej, to wystarczający powód by z jej płytą się zaprzyjaźnić i nie dziwię się, że zyskała artystce tylu fanów– napisał Wojciech Ossowski z radiowej Trójki.
Na niedzielę zaplanowano koncert Stana Borysa, legendy polskie piosenki. Artysta jest w świetnej formie fizycznej: nie pije, nie pali, dba o kondycję grając w tenisa i uprawiając jogę. Wiele czasu poświęca medytacji i ekologii. Usłyszymy największe przeboje: \"Anna”, \"Spacer dziką plażą”, \"Jaskółka uwięziona”...
Wystawy, teatr, literatura
W piątek zobaczycie wystawę Bartłomieja Michałowskiego \"Świat zaginiony. Od Drohobycza do Kazimierza i Piask” w klasztorze Dominikanów. W sobotę w Muzeum Lubelskim odbędzie się wernisaż wystawy \"Polaków portret własny od kuchni”. Pokażemy staropolskie, barokowe korzenie Smaków Lubelszczyzny. W niedzielę w Bramie Grodzkiej odbędzie się wernisaż wystawy dedykowanej rybom i Czesławowi Miłoszowi. Wystawa \"Ryba w sztuce i nie tylko” odwołuje się do barokowej kuchni. W XVI i XVII wieku Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu ryb. Europa uczyła się od Polaków dobrej wysmakowanej kuchni.
Po raz pierwszy na festiwalu będą spektakle teatralne. Spotkanie z kultowym Studenckim Teatrem Satyryków: \"Śpiewnik STS-u” zaplanowano na piątek. W sobotę spektakl Teatru NN \"Sztukmistrz w Lublina” – Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do tego zestawu dołożyć nasze widowisko plenerowe \"Trzej muszkieterowie” – dodaje Arkadiusz Klucznik, dyrektor Teatru Andersena.
Podczas festiwalu odbędą się promocje książek, do Lublina ma przyjechać Małgorzata Kalicińska, autorka głośnej powieści \"Dom nad rozlewiskiem”. Spotkania z literaturą odbędą się w Centrum Promocji Lubelszczyzny.
Jarmark św. Jacka
Przez trzy dni na Starym Mieście będzie trwał Jarmark św. Jacka z tradycyjnymi produktami regionalnymi z Polski i Europy. – Nowością będzie \"Aleja dobrego sera” – mówi Janusz Dwornicki z Biura Promocji \"Promedia”.
Podczas warsztatów w restauracji Hades-Szeroka dostępnych dla wszystkich, będzie można poznać wielokturowe Smaki Lubelszczyzny w praktyce. Gienio Mientkiewicz, niestrudzony odkrywca polskich serów zagrodowych, poprowadzi warsztaty \"Siedem serów głównych”. Hieronim Błażejak, mistrz polskich nalewek poprowadzi warsztaty nalewek. Do Lublina zapowiedzieli się także górale z Łącka z degustacją śliwowicy. – Pokażemy historię słynnej śliwowicy – mówi Leszek Hortwath z portalu Potrawy regionalne. Będą też warsztaty z przyrządzania dziczyzny po staropolsku i warsztaty kulinarne dla dzieci.
Europejska stolica staropolskiej kuchni
Tak jak przed rokiem na Scenie Smaku zaprezentują się mistrzowie kuchni z Polski. Pokażą lekkie potrawy z kuchni Europy, inspirowane staropolską kuchnią baroku. Będzie kuchnia hiszpańskich mistyczek, kuchnia organiczna i \"Pytanie na śniadanie od kuchni” – Udział w festiwalu potwierdził Paweł Loroch, który niestrudzenie walczy na froncie kulinarnym w porannym \"Pytaniu na Śniadanie” w TVP2 – mówi Jan Babczyszyn z Polskiej Akademii Smaku.
Tradycyjnie na Scenie Smaku zaprezentują się wiekulturowe gminy Lubelszczyzny. Część z nich odwoła się do smaków Jana III Sobieskiego.
– Na festiwalu pokazujemy staropolskie korzenie \"Smaków Lubelszczyzny”. Pokazujemy, że w XVI i XVII wieku Europa uczyła się od Polski dobrego smaku – mówi prof. Jarosław Dumanowski. Wtedy także w Lublinie odbywały się słynne jarmarki, ściągające kupców z całej Europy i Wschodu.
Reklama













Komentarze