Ubój świń już bez praktyk w rzeźni
Od stycznia 2013 r. rolnicy, którzy zabijają np. świnie na własne potrzeby, nie będą musieli przechodzić praktycznego 3-miesięcznego szkolenia w rzeźni.
- 10.09.2012 17:42

Dotychczas obowiązująca Ustawa o ochronie zwierząt nie rozdziela kwalifikacji osób dokonujących zawodowego uboju zwierząt od osób dokonujących uboju na użytek własny. Zarówno jedni, jak i drudzy muszą posiadać takie same kwalifikacje. Warunki są trzy. Trzeba być osobą pełnoletnią, z co najmniej wykształceniem zasadniczym. Wymagane jest też teoretyczne szkolenie z humanitarnego uboju zwierząt. Ustawodawca wymaga też 3-miesięcznej praktyki na stanowisku ubojowym.
Od nowego roku przepisy nie będą już tak restrykcyjne w przypadku rolników, którzy ubijają zwierzęta na własny użytek i nie sprzedają mięsa. Dotyczy to uboju świń, cieląt do szóstego miesiąca, owiec i kóz
– Osoba, która ubija zwierzę np. na święta, jest traktowana jak zawodowy ubojowiec. To jakiś absurd – komentują dotychczasowe przepisy rolnicy. – Bardzo dobrze, że to się zmieni.
Od nowego roku osoby posiadające doświadczenie zawodowe w uboju będą mogły w sposób uproszczony potwierdzić swoje kwalifikacje bez przeszkolenia i egzaminu. Z kolei osoby dokonujące uboju na potrzeby domowe bez doświadczenia będą zobowiązane do ukończenia szkolenia teoretycznego.
Reklama













Komentarze