Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Bychawa: Gwiazdy na scenie, mistrzowie pierogów w kuchni. Kto gotuje najlepsze?

W weekend miłośnicy pierogów mogli spróbować prawdziwych rarytasów, które powstały w miejscowościach naszego województwa ale też podlaskiego i podkarpackiego.
Bychawa: Gwiazdy na scenie, mistrzowie pierogów w kuchni. Kto gotuje najlepsze?

Na stadionie miejskim stanęło miasteczko produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych. W niedzielę wszyscy zajadali się pierogami. W sobotę na głównej scenie prezentowały się zespoły ludowe, tradycyjne, chóry oraz goście z Ukrainy i Białorusi. W niedzielę na scenie pojawił się m.in. zespół Akcent.

W ramach XVII Ogólnopolskiego Festiwalu „W krainie pierogów” najsmaczniejsze pierogi z serem i miętą przygotowały panie ze Stowarzyszenia „Nowoczesna gospodyni” (gmina Chodel). Drugie miejsce zajęły pierogi smażone z rabarbarem Teresy Biziewskiej (gmina Suwałki, woj. Podlaskie), a trzecie – pierogi z pokrzywą i twarogiem z gminy Szumowo (woj. Podlaskie).

W ramach Festiwalu Na Kulinarnym Szlaku Polski w kategorii najlepszy smak wschodniej Polski: pierwsze miejsce zajęły pierogi wigierskie Teresy Biziewskiej (gmina Suwałki, woj. Podlaskie), drugie – sery domowe Leda Ser (firma Leda Ser, Wólka Krowicka, woj. Podkarpackie), trzecie – pierogi z farszem mięsnym z Krzczonowa (gmina Krzczonów).

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama