Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Firma Wipasz wybudowała zakład drobiarski w Międzyrzecu Podlaskim

Wipasz otwiera swój zakład drobiarski w Międzyrzecu Podlaskim. Ma on podwoić produkcję firmy do 900 ton dziennie.
Firma Wipasz wybudowała zakład drobiarski w Międzyrzecu Podlaskim
Wipasz

Autor: mat. prasowe

To największy polski producent pasz dla drobiu, trzody i bydła, a także producent świeżego mięsa z kurczaków. Budowa zakładu przy Siteńskiej, za 220 mln zł, ruszyła w lutym ubiegłego roku. Firma dostała kredyt na tę inwestycję. Na początek zatrudnienie znajdzie tu blisko 800 osób, a docelowo 1200. Nabór cały czas trwa.

Jest to duży, nowoczesny zakład produkcji świeżego i mrożonego mięsa z kurczaków o powierzchni 3 ha.

– Obecnie produkujemy ok. 450 ton dziennie. W naszych planach zakładamy, że w dwóch ubojniach będziemy produkować ok. 900 ton dziennie. W ten sposób inwestycja w Międzyrzecu pozwoli nam podwoić naszą produkcję. Obecnie 55 proc. naszej produkcji stanowi eksport. A ten zakład powstał z myślą o zwiększeniu eksportu. Rynek polski jest napełniony mięsem, stąd chcemy jeszcze więcej eksportować – mówi Józef Wiśniewski, prezes zarządu firmy.

Istniejący od 25 lat na rynku Wipasz ma już w Międzyrzecu Podlaskim wytwórnię pasz. Z kolei bliźniaczy zakład drobiarski firma ma w Mławie i tam zatrudnia 1200 osób. W Międzyrzecu ma być podobnie.

W kurczaki Wipasz będzie zaopatrywał się u lokalnych dostawców. Produkcja ma ruszyć w połowie lipca. W sobotę odbędzie uroczyste otwarcie zakładu, które połączone jest z jubileuszem 25-lecia istnienia firmy.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama
Reklama