„Smakowite Lubelskie, czyli mamy apetyt na Lubelszczyznę” to projekt wpisujący się w nurt patriotyzmu gospodarczego, promującego produkty spożywcze uprawiane na Lubelszczyźnie, ale także propagującego zdrową żywność.
- Kupiłem wędzoną wędlinę i swojska kiełbase. Te produkty mają zupełnie inny smak i skład jak te sklepowe. Żona wybrała sobie sery- mówił pan Czesław.
-Dla mnie samej robienie papryki marynowanej sie nie opłaca. Kupuję więc dwa słoiczki, ale lepszej jakości bez zbędnych konserwantów. One różnią się w smaku- dodała pani Teresa.
Na uczestników czeka wiele atrakcji, m.in. spotkanie z Pawłem Ochmanem – promotorem kuchni wegańskiej, regionalnej oraz kresowej, prezentacja produktów prosto od lokalnych producentów a także warsztaty kulinarne dla dzieci.
Organizatorem wydarzenia była Fundacja Regionalia Lubelszczyzny.













