Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Rarytasy nie tylko na święta

Kurt Scheller, niezrównany mistrz kuchni, podpowiada jak urozmaicić wielkanocny stół. Swoimi niezwykłymi przepisami dzieli się z Czytelnikami Dziennika Śliwki z bekonem
d Składniki – 50 g suszonych śliwek Bakalland – 50 g pokrojonego bekonu Wykonanie Zawinąć śliwki w bekon, a następnie podsmażyć na odrobinie oleju, gdyż bekon sam w sobie jest wystarczająco tłusty. Potrawę można podawać jako przystawkę. Zupa krem z pora z orzechami laskowymi Składniki – 40 g posiekanej cebuli – 200 g pora pokrojonego w kostkę – 20 g masła – 1 kostka bulionu warzywnego – 20 ml śmietany 36% – sól i pieprz – orzechy laskowe Bakalland Wykonanie Posiekać cebulę i podsmażyć na maśle na małym ogniu, dodać kawałki pora i podsmażać razem przez ok. minutę. Zalać bulionem warzywnym i gotować przez 5 kolejne minut doprawiając solą i pieprzem. Następnie należy dodać śmietanę i całość chwilę podgotować. Podawać w głębokich miseczkach. Potrawę można posypać posiekanymi orzechami i udekorować za pomocą wstążek z pora. Wstążki przygotowujemy krojąc por, bardzo cienko, wzdłuż i podsmażając na oleju. Filet z kurczaka w wiórkach kokosowych w sosie curry Składniki – Pierś z kurczaka – 1 jajko – 50 g wiórek kokosowych Bakalland Wykonanie Pierś kurczaka pokroić w małe kawałki, obtoczyć w jajku, wiórkach kokosowych Bakalland i podsmażyć delikatnie na patelni na oleju lub na maśle, aż uzyska lekko brązowy kolor. Sos curry: 50 g posiekanej cebuli i 1 ząbek czosnku podsmażyć w maśle, dodać curry oraz odrobinę białego wina, a następnie bulion. Na końcu dodajemy śmietanę. Można dodatkowo polać również potrawę syropem z mandarynek i wszystko podgrzać. Potrawę dekorujemy podsmażonymi plastrami banana, ananasami z puszki w cukrze i płatkami migdałowymi. Tiramisu Składniki – 5 żółtek – 5 łyżeczek cukru – 500 g sera mascarpone – 200 ml bitej śmietany – suszone morele i śliwki Bakalland Wykonanie 5 żółtek i 5 łyżeczek cukru ukręcić bardzo dokładnie. Drewnianą łyżką dodać 500 g sera mascarpone oraz 200 ml bitej śmietany. Następnie jako dekorację posiekane suszone morele, śliwki. Tak przygotowaną masę wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Podawać z podłużnymi biszkoptami i kakao w salaterce lub pucharku. Waldemar Sulisz Rameczka Kurt Scheller Szwajcarski mistrz kuchni, od 32 lat nieprzerwanie pracuje w międzynarodowej gastronomii, od 1991 w Polsce. Przez 4 lata był szefem kuchni w Hotelu Bristol, przez ostatnie 5 lat pracował w Hotelu Bristol. Jest honorowym prezesem Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Prowadzi Akademię Sztuki Kulinarnej.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama

WIDEO

Reklama