Składniki: 1 kg karczku, 1 szklanka czerwonego wina, sól, pieprz, 3 łyżki miodu, listki niedźwiedziego czosnku. Na marynatę: 2 garście liści czosnku niedźwiedziego, sól, pieprz, olej. Na sałatkę: pomidor, ogórek, czerwona papryka, czosnek niedźwiedzi, olej, ocet balsamiczny, sól, pieprz.
Wykonanie: karczek podzielić na grube plastry. Wymieszać składniki marynaty, natrzeć mięso, zostawić na noc w lodówce. Wyjąć z marynaty, obsmażyć mięso na złoty kolor.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać czerwonym winem, dodać czosnek niedźwiedzi, doprawić solą z pieprzem. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Warzywa na sałatkę pokroić w kostkę, dodać posiekany czosnek niedźwiedzi, sos z oliwy i balsamico, doprawić według uznania. Podawać z opiekanymi ziemniaczkami oraz sałatką z czosnku niedźwiedziego.
Ewa Woźnica: Karkówka w niedźwiedzim czosnku
Przyrządzę ją na świąteczny obiad. Do tego zrobię sałatkę z niedźwiedziego czosnku, albo uduszę liście czosnku jak szpinak i dodam śmietany.
- 19.04.2014 19:30
Reklama












Komentarze