Krężniczanka, Krężnica Jara
Raj dla wędkarzy, malownicze stawy i pomosty, wędzarka, która pracuje na okrągło oraz urozmaicona karta. To jedyne miejsce w regionie, gdzie smakosze mogą zjeść wędzoną sielawę. Warto zapolować na dostawę świeżej ryby z Mazur i trafić w termin wędzenia.
A co na obiad? Dla koneserów jest sum z pieca. Stek z suma to obiekt westchnień smakoszy ryb. W Krężniczance podają smacznego pstrąga po lubelsku. Ryba piecze się w piekarniku z warzywami, następnie posypywana jest migdałami. Warto zaskoczyć przyjaciół, zamawiając im płonącego pstrąga w maśle, po podpaleniu mięso nabiera ciekawego smaku.
W karcie jest także lin w śmietanie; danie z upodobaniem podawane w przedwojennych restauracjach. Sam lin ma delikatne, szlachetne mięso i w zderzeniu ze śmietaną oraz młodymi ziemniakami z koperkiem daje to świetny efekt.
Reklama
4 / 7
Reklama
