czwartek, 14 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Przepisy kulinarne: Siedem pysznych dań z kurczaka

  Edytuj ten wpis

Skrzydełko czy udka? To chyba najsmaczniejszy dylemat w polskiej kuchni. Kurczak króluje w niej niepodzielnie. Dania z kurczaka spotkacie w każdej restauracji. Oto 7 pomysłów na obiad z kurczakiem w roli głównej.

Zaczynamy od prostego przepisu na kurczaka po węgiersku. Do jego przyrządzenia potrzebna jest tubka węgierskiej pasty paprykowej. Są do kupienia w delikatesach, warto zaopatrzyć się w wersję słodką i ostrą. Oryginalną pastę paprykową bez problemu kupicie także w sklepach internetowych.

Kurczak po węgiersku

Składniki: kurczak, pół szklanki miodu, tubka węgierskiej pasty paprykowej, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: kurczaka nacieramy solą z pieprzem. Odstawiamy na 3 godziny. Następnie zalewamy marynatą z miodu i pasty paprykowej. Układamy w żaroodpornym naczyniu, dodajemy czosnek na smak. Polewamy zalewą i dokładnie mieszamy. Tak, by każdy kawałek mięsa był nią otoczony. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Podlewamy sosem z pieczenia. Podajemy z ziemniakami pieczonymi z kminkiem.

Kurczak po nałęczowsku

Jego historia sięga czasów, kiedy w Nałęczowie przebywali Bolesław Prus czy Stefan Żeromski. Pomysł, żeby naciąć pierś z kurczaka, zrobić w niej kieszonkę, następnie do kieszonki nałożyć grzybów - okazał się strzałem w dziesiątkę. Ponieważ grzyby się powoli kończą, podajemy przepis na kurczaka z pieczarkami. Możecie go upiec na grillu lub w piekarniku.

Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, 4 duże pieczarki, sok z cytryny, rozmaryn, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: umyte i osuszone piersi z kurczaka naciąć wzdłuż, tworząc kieszenie. Natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczarki umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, lekko oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do mięsa i zawinąć w nasmarowaną olejem folię aluminiową. Piec na grillu przez 30 minut.

Podawać z ziemniakami z grilla i pikantnymi sosami jogurtowymi. Do kurczakowych kopert z grilla można także włożyć po plasterku chudej szynki, wtedy danie będzie bardziej smakowite.

Kurczak po bałkańsku

To kurczak marynowany w jogurcie. Ma niebywały smak. W dodatku w sklepach pojawiły się polskie jogurty, stylizowane na jogurt bałkański.

Najpierw musimy zrobić zalewę jogurtową. Paprykę kroimy w krążki, siekamy czosnek, jogurt miksujemy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, dodajemy paprykę i czosnek.

Kurczaka nakłuwamy, wkładamy do naczynia, zalewamy sosem jogurtowym i zostawiamy na noc. Potem wyjmujemy z marynaty i odsączamy. Marynatę przelewamy do rondla, po zagotowaniu wkładamy mięso, dusimy 5 minut, odwracamy, dusimy kolejne 5 minut.

Mięso przekładamy do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i pieczemy 45 minut w temperaturze 250 °C. Na 5 minut przed końcem pieczenia wlewamy sos jogurtowy. Podajemy w naczyniu, w którym kurczak był pieczony.

Szybki kurczak po chińsku

Żeby zrobić to danie, najlepiej zaopatrzyć się w żeliwny wok, który pozwoli nam szybo i sprawnie przyrządzić kurczaka po chińsku. Kto nie ma woka, może przyrządzić to danie przy pomocy dwóch patelni.

Składniki: 2 torebki ryżu, 2 piersi z kurczaka, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 2 marchewki, 1 zielony por, 1 puszka pędów bambusa, 1 opakowanie fasoli mung, 1 opakowanie suszonych grzybów mun, sos sojowy, oliwa, przyprawa chińska do kurczaka.

Wykonanie: pokroić mięso kurczaka w paski, wymieszać z przyprawą, odstawić na pół godziny. Grzyby mun zalać wrzątkiem na 10 minut. Warzywa i grzyby (kiedy ostygną) pokroić w paski.

Na jednej patelni podsmażyć ryż wyjęty z torebek, zalać wodą, gotować do miękkości. Na drugiej rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojone warzywa, dodać mięso, grzyby, kiełki i pędy bambusa, smażyć kilkanaście minut, doprawić sosem sojowym. Do miseczek nakładać ryż, następnie mięso z warzywami.

Kurczak orientalny

Składniki: 1,5 kg kurczaka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, szczypta gałki muszkatołowej, 300 ml zaparzonej Kostaryki Tarrazu, 2 łyżeczki śmietany, 50 g prażonych migdałów.

Wykonanie: zmieszać przyprawy, natrzeć nimi podzielonego na porcje kurczaka. Zaparzyć kawę, odcedzić, przelać do miski, włożyć kurczka, marynować całą noc. Po wyjęciu z lodówki nóżki z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać kawową marynatą, dodać sól i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie podlać sosem, dodać pozostałe kawałki kurczaka oraz wątróbkę, piec jeszcze przez 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć kurczaka i trzymać go w cieple. Z sosu pozbierać szumowiny i przelać go do czystego rondla razem z wątróbką. Sos podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając. Polać kurczaka. Przed podaniem przybrać prażonymi migdałami.

Kurczak domowy

Najlepiej wybrać się na targ po wiejskie kurczęta. Mają zupełnie inny smak. Kroimy je w ćwiartki, a po dokładnym umyciu i osuszeniu nacieramy je solą z pieprzem i odkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie obsmażamy na maśle, przekładamy do rondla, dodajemy trzy posiekane cebule, kilka podgrzybków i dusimy do absolutnej miękkości. Można wrzucić listek laurowy i podlać bulionem.
Na końcu dodajemy kilka łyżek tłustej, wiejskiej śmietany i dokładnie mieszamy z sosem spod kurczaków. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami wymieszanymi z masłem i śmietaną oraz sałatą.

Skrzydełko czy udko

Pikantne udka i skrzydełka to idealna przekąska do dobrego, regionalnego piwa. Nauczył mnie je przyrządzać Andrzej Malinowski, jeden z najlepszych polskich kucharzy.

- Najważniejsza jest zalewa: pół szklanki miodu, pół szklanki ostrej musztardy, 1 łyżka stołowa majeranku, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, od niej zależy końcowy efekt - mówi Malinowski.

Udka i skrzydełka natrzeć solą z pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać zalewą i wymieszać tak, by każdy kawałek był nią otoczony.

Schować do lodówki na kilka godzin, by mięso przeszło miodowo musztardowym aromatem. A potem do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przez 45 minut. Pierwsze pół godziny pod przykryciem, reszta bez.

Podawać z gotowanymi brokułami i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: kuchnia gotowanie kurczak
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!