niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Lubelskie Ekstra

Potrawy wigilijne. Przepisy lubelskich szefów kuchni

Dodano: 20 grudnia 2016, 10:16

Siadamy przy wigilijnym stole, po to, żeby się nasycić, nacieszyć poczuciem bliskości. Uświadamiamy sobie, że więcej szczęścia jest w dawania niż w braniu. Mariia Viznovych, która wraz z Szymonem Bogutą i Markiem Pankiem przygotowała dla was przepisy na Wigilię mówi, że to najważniejszy czas w roku

Dwanaście wigilijnych dań ze swoich rodzinnych domów przygotowali dla was: Mariia ViznovYCh, szefowa kuchni w Ośrodku Wypoczynkowym Leśna Ryba w Starej Jedlance, Szymon Boguta, szef kuchni w restauracji Chleb Powszedni w Hotelu Trzy Róże w Zembrzycach Dolnych oraz Marek Panek, szef kuchni w restauracji Hades Szeroka w Lublinie.

Mariia jest Ukrainką. Przez 6 lat pracowała z Magdą Gessler w Warszawie i Lublinie. Robi najlepsze pielmieni po prawej stronie Wisły. Szymon Boguta to młody wizjoner, który jako pierwszy wprowadził w Lublinie kolacje na cztery ręce. Zwolennik wielokulturowej, tradycyjnej kuchni lubelskiej, po mistrzowsku przyrządza mostek cielęcy. Marek Panek, od zawsze w Hadesie, twórczo łączy kuchnię francuską z polską. Robi najlepsze tatary w mieście.

Jakie potrawy pojawią się na wigilijnym stole w ich rodzinnych domach? - Śledzie, grzybowa, pierogi z fasolą, kutia. Na finał fasola z wigilijnym suszem - mówi Mariia Viznovych. 

Mariia ViznovYCh
Mariia ViznovYCh

- W rodzinie żony będzie kapuśniak, u nas barszczyk z uszkami, karp po żydowsku, kapusta z grochem, lemieszka, kluski z makiem - opowiada Szymon Boguta.

- Śledzie na oleju lnianym z cebulą, barszczyk z uszkami, pierogi z kapustą i kominkami, makowiec, kutia - mówi Marek Panek.

Co przy stole wigilijnym jest najważniejsze? - To, że jesteśmy razem, że doczekaliśmy się przyjścia małego Jezuska - mówi Mariia, która teraz Wigilię spędzi w Polsce, a 6 stycznia - prawosławną - na Ukrainie.

- Najważniejsza jest bliskość. Życzymy sobie zdrowia, bo jak zdrowie jest to wszystko inne też - mówi Marek Panek

- Żebyśmy wszyscy spotkali się na Wigilii za rok - dodaje Szymon Boguta.

Szymon Boguta
Szymon Boguta
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
(5) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (25 grudnia 2016 o 13:32) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
w Lublinie nie ma sławnych kucharzy,to tylko im sie tak wydaje.
Rozwiń
Gość
Gość (23 grudnia 2016 o 21:52) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Potrawy wigilijne. Przepisy lubelskich szefów kuchni.... Gdzie te przepisy?
Rozwiń
Gość
Gość (20 grudnia 2016 o 13:07) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
nie mowie że ze zdjęcia..
Rozwiń
Gość
Gość (20 grudnia 2016 o 12:04) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
ładny ten kucharz
Rozwiń
Gość
Gość (20 grudnia 2016 o 11:11) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Oh. Znowu sławny kucharz ..
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (5)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!