Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Na tłusty czartek zrobili 15 tysięcy pączków (zdjęcia)

Jedno jest pewne. Dziś tłusty czwartek i nie wypada liczyć kalorii. To jedyny dzień w piekarni Tadeusza Pęzioła, kiedy gryczaki i jaglaki schodzą na drugi plan.
Choć ocieka smalcem, ma 225 kalorii, w środku siedzi marmolada i na wierzchu ma cukier puder - to dziś każdy ma ochotę na pączki. - Szacuję, że z pieca wyszło 15 tysięcy pączków - mówi Tadeusz Pęzioł z Lublina, który na co dzień piecze słynne gryczaki i jaglaki. Jego piekarnia zrobiła pączki w czterech smakach. - Z konfiturą różaną, marmoladą wieloowocową, kremem o smaku adwokata i czekoladą - dodaje Pęzioł. Sam zje dziś góra 3 pączki. Statystyczny Polak zje dziś 2,5 pączka. Skąd wzięły się pączki? Historycy kuchni twierdzą, że z kuchni rzymskiej i ostatnich dni karnawału, kiedy bawiono się i jedzono bez umiaru. Bardziej prawdopodobna wydaje się teza, że historia pączka narodziła się w kuchni arabskiej. Pierwsze pączki w Polsce robiono z ciasta chlebowego. - Nadziewano je słoniną, smażono na smalcu i podawano z mięsiwem - mówi Andrzej Malinowski ze Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników w Lublinie. Już stare polskie porzekadło mówi \"powiedział o tym Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”. Jak usmażyć dobre pączki? - Skorzystać z przepisu Ćwierczakiewiczowej - śmieje się Pęzioł. 250 g mąki zaparzyć pełną kwartą gorącego mleka. Rozbijać aż ostygnie, wtedy wlać 25 g drożdży roztartych z ćwierć funta cukru. Z dwóch białek ubić pianę, włożyć w ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Gdy dobrze wyrośnie, dodać drugie 250 g mąki, i dwa utłuczone gorzkie migdały. Gdy dobrze wyrobione, dodać 125 g rozpuszczonego masła i wyrabiać, póki od łyżki nie będzie odstawać. Postawić w cieple do wyrośnięcia, pilnując, by nie przerosło. Robić pączki, smażyć na smalcu.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama