Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

20 przepisów na serniki z Sernik

Koniecznie zobacz więcej haseł na lubelskiej Regiopedii Jesteś fanem serników na zimno i na gorąco? Lubisz piec serniki? To koniecznie musisz zajrzeć na stronę internetową gminy Serniki, gdzie znajdziesz sprawdzone przepisy na serniki.
- Nazwa zobowiązuje - mówi Grażyna Banachewicz, która prowadzi smaczny portal poświęcony swojej gminie. Tamtejsi mieszkańcy mówią z dumą: Żyjemy ze smakiem. Teresa Lejkowska z Wólki Zabłockiej jest mistrzynią sernika pierzynka. - Robi się go bardzo szybko i prosto, jest lekki, puszysty i bardzo pyszny. Ma tylko jedną wadę: szybko schodzi - śmieje się pani Teresa. Sernik najpierw nosił nazwę serowiec. Był ciastem świątecznym, pieczonym na wielkie święta. Sernik powstawał w bogatych domach, w biednych jajka i ser sprzedawano na targu lub wymieniano na cukier i naftę. Sernik był produktem luksusowym. Do Polski trafił z Włoch, być może za sprawą królowej Bony. Pierwsze serniki piekli królewscy pasztetnicy. Ciasto pojawiało się na królewskich ucztach, w tym na zamku w Janowcu nad Wisłą i w Kazimierzu. Zapewne próbował go tu Kazimierz Wielki, być może piekła mu go ukochana Esterka. Przepisy na sernik na stronie: http://www.serniki.eurzad.eu/ Waldemar Sulisz
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama