Reklama
20 przepisów na serniki z Sernik
Koniecznie zobacz więcej haseł na lubelskiej Regiopedii Jesteś fanem serników na zimno i na gorąco? Lubisz piec serniki? To koniecznie musisz zajrzeć na stronę internetową gminy Serniki, gdzie znajdziesz sprawdzone przepisy na serniki.
- 29.04.2009 08:50
- Nazwa zobowiązuje - mówi Grażyna Banachewicz, która prowadzi smaczny portal poświęcony swojej gminie. Tamtejsi mieszkańcy mówią z dumą: Żyjemy ze smakiem.
Teresa Lejkowska z Wólki Zabłockiej jest mistrzynią sernika pierzynka. - Robi się go bardzo szybko i prosto, jest lekki, puszysty i bardzo pyszny. Ma tylko jedną wadę: szybko schodzi - śmieje się pani Teresa.
Sernik najpierw nosił nazwę serowiec. Był ciastem świątecznym, pieczonym na wielkie święta. Sernik powstawał w bogatych domach, w biednych jajka i ser sprzedawano na targu lub wymieniano na cukier i naftę. Sernik był produktem luksusowym.
Do Polski trafił z Włoch, być może za sprawą królowej Bony. Pierwsze serniki piekli królewscy pasztetnicy. Ciasto pojawiało się na królewskich ucztach, w tym na zamku w Janowcu nad Wisłą i w Kazimierzu. Zapewne próbował go tu Kazimierz Wielki, być może piekła mu go ukochana Esterka. Przepisy na sernik na stronie: http://www.serniki.eurzad.eu/ Waldemar Sulisz
Reklama













Komentarze