Reklama
Nóż nożowi nierówny
Na co dzień nie bardzo zwracamy uwagę na to, co czym jemy. Co innego gdy znajdziemy się na eleganckim przyjeciu, w eleganckim gronie. Tam wypada wiedzieć, który nóż czy widelec do czego służy...
- 09.06.2009 15:16
Oprócz tych podstawowych do głównych dań i deserów, którymi posługujemy się na co dzień, są specjalne: do ryb, ślimaków, homarów, ostryg, sardynek, owoców, ciast, sorbetów, masła, serów, sosów oraz musztardy czy chrzanu. Dlatego planując przyjęcie, warto zapoznać się z ich przeznaczeniem, aby potem nerwowo nie zerkać na współbiesiadników.
Aby sztućce na długo zachowały swój oryginalny blask i połysk należy myć je ręcznie z użyciem ciepłej wody, łagodnego środka i miękkiej gąbki, a potem bardzo dokładnie wysuszyć.
Jeśli myjemy je w zmywarce, należy wcześniej opłukać je pod bieżącą wodą i włożyć do przeznaczonego na nie pojemnika uchwytami w dół. Noże należy układać osobno w taki sposób, aby nie stykały się ostrzami z innymi elementami.
Pamiętajmy aby używać również łagodnego środka do czyszczenia i koniecznie nastawić zmywarkę na delikatny program.
Sztućce posrebrzane - platerowane należy myć specjalnymi środkami przeznaczonymi do czyszczenia srebra.
Reklama













Komentarze