Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Nóż nożowi nierówny

Na co dzień nie bardzo zwracamy uwagę na to, co czym jemy. Co innego gdy znajdziemy się na eleganckim przyjeciu, w eleganckim gronie. Tam wypada wiedzieć, który nóż czy widelec do czego służy...
Oprócz tych podstawowych do głównych dań i deserów, którymi posługujemy się na co dzień, są specjalne: do ryb, ślimaków, homarów, ostryg, sardynek, owoców, ciast, sorbetów, masła, serów, sosów oraz musztardy czy chrzanu. Dlatego planując przyjęcie, warto zapoznać się z ich przeznaczeniem, aby potem nerwowo nie zerkać na współbiesiadników. Aby sztućce na długo zachowały swój oryginalny blask i połysk należy myć je ręcznie z użyciem ciepłej wody, łagodnego środka i miękkiej gąbki, a potem bardzo dokładnie wysuszyć. Jeśli myjemy je w zmywarce, należy wcześniej opłukać je pod bieżącą wodą i włożyć do przeznaczonego na nie pojemnika uchwytami w dół. Noże należy układać osobno w taki sposób, aby nie stykały się ostrzami z innymi elementami. Pamiętajmy aby używać również łagodnego środka do czyszczenia i koniecznie nastawić zmywarkę na delikatny program. Sztućce posrebrzane - platerowane należy myć specjalnymi środkami przeznaczonymi do czyszczenia srebra.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama