Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Siga, siga, czyli powoli, powoli

Rozmowa z Theofilosem Vafidisem, greckim kucharzem z talk-show \"Europa da się lubić”
• Najsłyn-niejszy grecki kucharz w Polsce będzie w Janowie Lubelskim gotował potrawy z kaszy gryczanej. Dlaczego? – Po pierwsze, dostałem zaproszenie na janowskie Gryczaki. Po drugie, lubię kaszę, która jest bardzo zdrowa. Tak jak podstawą greckiej kuchni jest feta i oliwa, tak podstawą zdrowej polskiej kuchni jest kasza i wiejski olej. Przygotowałem kilka receptur na janowską kaszę po grecku. Zobaczymy się w niedzielę na Gryczakach 2009. • Jaka była pierwsza polska potrawa, której pan spróbował? – Flaki. Tak mi posmakowały, że jem je bardzo często. Moja żona nauczyła się je robić. To jest bardzo dobre. • Największy hit polskiej kuchni? – Kotlet schabowy. To chyba najlepsze polskie danie. Może być z ziemniakami, może być z kaszą gryczaną, okraszoną boczkiem. • Czego Grecy mogą zazdrościć w kuchni Polakom? – Małosolnych ogórków. I ogórków kiszonych. Tego nie da się podrobić. • Jakie cechy greckiej kuchni mogą przydać się w Polsce? – W Grecji je się dużo ryb, warzyw i bardzo dużo oliwy, która jest zdrowa. Namawiam do używania greckiej oliwy. Jest tak dobra, że wystarczy kawałek pszennej bułki natrzeć czosnkiem i skropić oliwą. Ale jest jeszcze jedna rzecz, której brakuje Polakom. • Jaka? – Mamy takie powodzenie: Siga, siga, co znaczy powoli, powoli. Życie Greków toczy się innym, bardziej radosnym rytmem. Staramy się smakować każdą chwilę. A w smakowaniu nie wolno się spieszyć. Spotkaj się z Vafidisem Theofilos Vafidis będzie gwiazdą rozpoczynającego się 15 sierpnia Festiwalu Kaszy i Żurawiny „Gryczaki 2009” w Janowie Lubelskim. Spotkanie z Vafidisem rozpocznie się w niedzielę, 16 września, o 18. A jutro w Dzienniku specjalny dodatek na Gryczaki 2009 z przepisami Vafidisa.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama