Reklama
Filtr chroni zdrowie i oszczędza portfel
Na naszym strachu przed piciem kranówki najlepiej wychodzą firmy napełniające plastykowe butelki wodą mineralną lub... filtrowaną kranówką.
- 12.08.2009 14:44
Aż 61 proc. Polaków nie ma zaufania do wody kranowej i deklaruje, że ma z nią jakiś problem. Najczęściej drażni nas stopień jej twardości, a także jej smak, zapach i zawarty w niej chlor. Skutecznym sposobem na te problemy może być filtrowanie wody.
Problemy z kranówką częściej mają mieszkańcy dużych miast – wynika z badania opinii publicznej, przeprowadzonego w czerwcu na zlecenie firmy BRITA przez TNS OBOP. Im w większej miejscowości Polacy mieszkają, tym gorzej oceniają jakość wody kranowej w swoim domu i mniej jej ufają.
Nieufność wobec kranówki często wynika z faktu, że nie podoba nam się jej smak i zapach. Są one pochodną obecnych w wodzie kranowej związków organicznych, służącego do jej uzdatniania chloru lub substancji, które znalazły się w niej w wyniku transportu do naszych domów wodociągiem, np. śladowych ilości metali ciężkich.
– Powszechnie się uważa, że jeśli woda nieładnie pachnie, wygląda lub smakuje, nie jest ona bezpieczna. To naturalne zachowanie. Jednak w przypadku wody kranowej w Polsce, która spełnia normy Światowej Organizacji Zdrowia, nie ma powodów do obaw – zapewnia prof. Iwona Wawer z Zakładu Chemii Fizycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
– Chociaż wyczuwamy obecność chloru w wodzie, jego stężenie jest minimalne i nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Wprost przeciwnie: jest gwarantem bakteriologicznego bezpieczeństwa wody – podkreśla prof. Wawer.
Niemal połowa Polaków uważa, że rozwiąże problemy z wodą kranową, gotując ją – wynika z badań TNS OBOP. Tymczasem eksperci podkreślają, że gotowanie wody nie wpływa na zmianę jej składu chemicznego.
– Jeśli woda jest czysta bakteriologicznie, to jej gotowanie niczego nie da. W ten sposób nie pozbędziemy się śladowych ilości różnych związków chemicznych, które są w niej obecne. Nie ma się co łudzić, że, gotując wodę, sprawimy, że będzie smaczniejsza – mówi prof. Wawer.
Skuteczniejszym od gotowania sposobem na poprawę jakości kranówki jest jej filtrowanie. Dzięki swoim właściwościom filtry do wody potrafią niemal w 100% oczyścić wodę kranową z chloru oraz redukują jej twardość, odpowiedzialną za powstawanie tzw. kamienia.
Dzięki nim woda kranowa, która spełnia kryteria wody pitnej, jest zoptymalizowana pod względem smaku i zapachu.
Źródło: On Board PR
Reklama













Komentarze