Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Makłowicz: smakowanie, to coś więcej niż gastronomia

Z Robertem Makłowiczem, gwiazdą Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, rozmawiał Waldemar Sulisz.
• Co na rozpoczynającym się jutro festiwalu smaku najbardziej pana zainteresowało? – To, że pokazujecie kuchnię w połączeniu z architekturą, muzyką, sztuką. To jest bardzo świeża formuła dobitnie wskazująca, że smakowanie Lublina to coś więcej niż gastronomia. • Przez lata pokazywał pan w telewizyjnej \"Dwójce” polską kuchnię. Jak na tym tle wypada Lubelszczyzna? – Znakomicie. Tu jeszcze można odnaleźć smak Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Przecież nieprzypadkowo w Lublinie podpisano unię Polski z Litwą. Można powiedzieć, że dziś Lublin leży na kresach Polski. Ale wystarczy pojechać na Lubelszczyznę, żeby co krok natknąć się na prawdziwe skarby smaku: w Trawnikach, Janowie Lubelskim, Biłgoraju, Obszy. • Dwa razy będzie pan gotował na Scenie Smaku. Co to będzie? – Mam w głowie kilka pomysłów, rozstrzygniemy to na miejscu w piątek. • Spotka się pan także ze swoimi fanami? – Bardzo się cieszę, że spotkamy się w tak unikatowym wnętrzu, jak Kaplica Św. Trójcy na Zamku Lubelskim. Byłem tam raz, podczas kręcenia programu o kuchni lubelskiej. A wszystkich mieszkańców Lubelszczyzny zapraszam na Europejski Festiwal Smaku.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama