Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować świąteczny obiad?

Wędzony łosoś z zielonymi ogórkami, polski rosół lub orzeźwiająca zupa kminkowa oraz stek na dwa sposoby to nasza propozycja na świąteczny obiad.
Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować świąteczny obiad?
Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować świąteczny obiad?

Przekąska powinna być lekka i wiosenna. – Proponuję wędzonego łososia, którego podamy z młodymi, zielonymi ogórkami. I kiełkami słonecznika – mówi Piotr Kwiatosz, szef kuchni w restauracji 16 stołów. Łososia możemy zastąpić plastrami dojrzewającej szynki lub boczku.

Wędzony łosoś z zielonymi ogórkami

Składniki: jedno opakowanie wędzonego łososia, 4 małe, młode ogórki, kiełki słonecznika, oliwa, ocet balsamiczny, sól, świeżo mielony pieprz.

Wykonanie: ogórki dokładnie umyć. Nie obierać. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry i delikatnie posolić. Na talerzu ułożyć plastry łososia, na nich plastry ogórka. Ozdobić kiełkami słonecznika. Skropić oliwą i octem balsamicznym. Podawać z kromeczkami bagietki posmarowanej masłem czosnkowym.

Polski rosół

Zwolennicy żurku będą jedli go na gorąco. Ale dobrym wyborem będzie też esencjonalny rosół, który możemy podać z małymi kołdunami. Jak ugotować polski rosół?

Składniki: kura wiejska, 50 dag mostku cielęcego, 2 marchewki, 2 pietruszki, pęczek zielonej pietruszki, pól selera, jeden por, cebula, szczypta gałki muszkatołowej, 4 ziarenka ziela angielskiego, pół łyżeczki lubczyku, sól i pieprz.

Wykonanie: mostek i kurę wypłukać, podzielić na kawałki. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać 7 litrami zimnej wody, dodać przyprawy (bez gałki) i gotować na małym ogniu. Cebulę w łupinie przekroić na pół, podsmażyć na suchej patelni, dodać do gotującego się rosołu. Rosół ma delikatnie mrugać. Nie należy zbierać szumowin. Po 2 godzinach wyjąć mięso, które można wykorzystać do pulpetów. Można je podać z rosołem.

Następnie do rosołu dodajemy przekrojone na krzyż marchew, pietruszkę, seler i por oraz gałkę. Po godzinie rosół jest gotowy.

Zupa kminkowa

Składniki: 30 dag ciemnego chleba, litr esencjonalnego bulionu, 2 łyżki kminku, łyżkę masła, 3 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie: do bulionu wrzucić pokruszony chleb i rozgotować z kminkiem. Dodać masło, roztarty czosnek i posiekaną natkę. Doprawić solą z pieprzem. Zupę można zmiksować, można także dodać parówki pokrojone w plasterki.

Stek z grilla

Jak zrobić dobry stek? Steki wołowe należy posmarować oliwą, obsypać pieprzem i świeżym tymiankiem. Nie solić. Odłożyć na 30 minut.

Następnie należy posmarować patelnię grillową olejem, ułożyć na niej dębowe patyczki. Steki położyć na patyczkach. Po 2 minutach zdjąć patyczki, przekręcić mięso, tak, żeby z jednej strony odbiła się kratka. Po 8 minutach odwrócić mięso na drugą stronę. Po 5 minutach sprawdzić, czy mięso się miękko ugina pod widelcem. Idealny stek powinien po przekrojeniu być w środku lekko "krwisty”. Zdjąć z patelni, nakryć srebrną folią, żeby mięso odpoczęło. Solić na talerzu. Podawać z puree ziemniaczanym. Ale steki możemy także przyrządzić z halibuta.

Steki z halibuta

Składniki: 4 steki z halibuta, masło czosnkowe, 1 cytryna, sól, pieprz, oliwa, białe wino.
Wykonanie: Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej. Posmarować je masłem i posypać grubo zmieloną solą morską. Ułożyć steki, oprószyć je solą i pieprzem, na wierzch nałożyć cienkie plasterki cytryny, skropić je oliwą. Zawinąć folię, piec 20 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza. Przed końcem pieczenia delikatnie rozchylić folię, by mięso się zarumieniło.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama
Reklama