Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Agencja Rynku Rolnego dopłaca do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Wnioski przyjmuje centrala Agencji Rynku Rolnego. Kwota pomocy zależy od kategorii mięsa, które trafia do chłodni i okresu przechowywania.
Agencja Rynku Rolnego dopłaca do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Wnioski w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny Agencja Rynku Rolnego przyjmuje od 4 stycznia.

– Zainteresowanie mechanizmem wśród przedsiębiorców jest bardzo duże – informuje Nina Mirgos-Kilanowska, rzecznik prasowy Agencji Rynku Rolnego. – Odbieramy wiele telefonów z pytaniami. Wyjaśniamy warunki, pomagamy w wypełnianiu dokumentów.

Do wczoraj do ARR wpłynęły 33 wnioski od 9 przedsiębiorców, w tym 2 z województwa lubelskiego.

– Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny stanowią jeden z mechanizmów interwencyjnych na rynku mięsa w Unii Europejskiej – podaje Mirgos-Kilanowska. – Realizacja powyższego mechanizmu w ramach kompetencji ARR polega na udzielaniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny na terenie Polski zgodnie z zasadami obowiązującymi w UE.
O dotację mogą ubiegać się przedsiębiorcy, którzy mają siedzibę i są zarejestrowani na terenie UE, zapewniają chłodnię do przechowywania wieprzowiny oraz są wpisani do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców ARR.

W ramach tego mechanizmu przechowywane mogą być tusze i półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych przez okres 90, 120 lub 150 dni. Stawki pomocy zależą od kategorii mięsa i okresu przechowywania. I tak na przykład w przypadku całych tusz zwierząt do 20 kg dopłata na okres 90 dni wynosi 274 EUR/t, zaś za okres 120 dni – 291 EUR/t, zaś za przechowywanie w okresie 150 dni – 307 EUR/t.

Aby dopłatę otrzymać przedsiębiorca o ile nie jest, musi być zarejestrowany w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR. Musi też złożyć wniosek o zawarcie umowy na dopłatę. Przedsiębiorca składa też zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy w wysokości 20 proc. wnioskowanej kwoty dopłaty.

Jak informuje ARR wniosek może dotyczyć tylko jednego produktu tj. jednej z kategorii wymienionej w załączniku do rozporządzenia KE (z 14 grudnia 2015 r., wprowadzającego prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat - red.).

Wnioski o zawarcie umowy na dopłaty należy przesłać do centrali ARR w Warszawie lub złożyć bezpośrednio na miejscu w Kancelarii Ogólnej ARR. Do wniosku należy dołączyć całą wymaganą dokumentację. Jest ona określona w „Warunkach udzielania dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny”.

– Za datę złożenia wniosku uważa się datę jego wpływu do ARR – dodaje przedstawicielka ARR.
Wnioski przyjmuje wyłącznie centrala Agencji. – My tylko robimy kontrole na polecenie centrali – mówi Adam Rychliczek, dyrektor oddziału terenowego ARR w Lublinie. – Sprawdzamy jak wygląda załadunek do chłodni. Poza tym co jakiś czas kontrolujemy parametry przechowywania i dane przesyłamy do centrali.

Wymagania wobec zwierząt

Dopłatami jest objęte mięso wysokiej jakości, które pochodzi od zwierząt: których chów odbywał się przynajmniej przez ostatnie dwa miesiące na terenie UE • utrzymywanych zgodnie z obowiązującymi wymaganiami weterynaryjnymi • ubitych nie wcześniej niż 10 dni przed datą wprowadzenia mięsa do chłodni • których ubój nie nastąpił w wyniku działań nadzwyczajnych (np. ubój z konieczności).


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama