Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Radosnych Świąt Bożego Narodzenia naszym drogim Czytelnikom życzy Redakcja Dziennika Wschodniego
Reklama

Pizza po… lubelsku — sprawdź nasze pomysły!

Choć wywodzi się z Włoch to jednak swoje odrodzenie przeżywa właśnie w Polsce. Odważni kucharze, ciekawi nowych połączeń konsumenci — to oni sprawiają, że klasyczny południowoeuropejski przysmak wciąż zaskakuje, zmienia się, smakuje. Jaka jest pizza w lubelskim wydaniu i czego nie może na niej zabraknąć? Sprawdź sam!
Pizza po… lubelsku — sprawdź nasze pomysły!

Ser, szynka, pieczarki, oregano — chyba każdy Polak zna to połączenie i automatycznie kojarzy je z hasłem "pizza". Tymczasem okazuje się, że odkrywszy tajemnicę perfekcyjnego placka drożdżowego, można w nieskończoność eksperymentować z nowymi składnikami. Wiedzą o tym choćby kucharze ze wschodniej części kraju, a w ich restauracjach serwowana jest oryginalna regionalna pizza. Lublin słynie z cebuli, maku, kaszy gryczanej, kapusty. Są one wykorzystywane do przyrządzania klasycznych dań, jak choćby pierogi czy wypieki. Dlaczego nie połączyć ich ze specjałami kuchni włoskiej i nie zaprezentować w zupełnie nowej odsłonie?

Pizza vs cebularz

Choć z tradycyjnym lubelskim cebularzem nie sposób konkurować, to jednak z powodzeniem można go nieco unowocześnić. Jak? Wystarczy, że na włoskim placku typu focaccia umieścisz farsz z cebuli i maku. Odpowiednio doprawiony i podany może stać się nawet elegancką przystawką na kolacji czy poczekajką przed obiadem dla gości.

Pizza z … kaszą?

Lublin i okolice słyną z kaszy. Gryczana i jaglana wykorzystywane są zarówno do dań tradycyjnych, jak również nowoczesnych. Nie powinno więc dziwić połączenie pizzy z kaszą. Jest ono nie tylko bardzo pomysłowe, ale też zdrowe i może okazać się doskonałym sposobem na urozmaicenie diety dziecka i wprowadzenie do jego menu wartościowych produktów.

Jak przyrządzić taki specjał w domu? Potrzebne Ci będzie:

  • 175 g mąki ze zmielonej kaszy gryczanej białej (nieprażonej),
  • 25 g siemienia lnianego,
  • 125 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Połącz składniki suche, a następnie w drugiej misce składniki mokre i dodaj je do mąki, siemienia i proszku. Dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie oraz sprężyste. Następnie rozwałkuj je na stolnicy podsypanej mąką. Na cieście wyłóż przygotowane ulubione składniki oraz sosy i podawaj np. w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw.

Kapusta i grzyby

Ostatnią, lecz równie ciekawą i smaczną wersją pizzy lubelskiej jest ciasto drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Skoro to połączenie tak dobrze smakuje w bigosie czy w pierogach, dlaczego nie miałoby sprawdzić się na pizzy? Wystarczy, że na spód wyłożysz przygotowany wcześniej farsz z posiekanej cebuli, kiszonej kapusty, grzybów, gotowany z liściem laurowym i doprawiony pieprzem oraz solą.

Będąc w Lublinie natrafisz na dziesiątki lokali gastronomicznych, w których serwowana jest pizza. Prawdopodobnie to miasto, które może pochwalić się największą liczbą miejsc specjalizujących się we włoskich smakach w Polsce. Odbywając jednak kulinarną podróż warto zrezygnować z klasycznej ristorante, aby bliżej poznać smak regionu. Na szczęście, dzięki kreatywności roztoczańskich kucharzy możesz rozkoszować się smakiem ulubionej pizzy w lubelskim wydaniu.

 


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama