Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Radosnych Świąt Bożego Narodzenia naszym drogim Czytelnikom życzy Redakcja Dziennika Wschodniego
Reklama Nowy rytm - ten sam Dziennik Wschodni! Zamów prenumeratę już dziś

Jak zrobić leczo z cukinią? – poznaj 3 sposoby na świetny obiad!

Chcesz przygotować wyśmienity obiad, ale brakuje Ci czasu i pomysłów? Bez obaw! Przedstawiamy trzy rozwiązania na przygotowanie pożywnego posiłku dla całej rodziny! Leczo z cukinii to potrawa przepyszna, którą możesz wykonać w postaci warzywnej lub mięsnej. Wiele rozwiązań to pewność, że leczo z cukinią nigdy się nie znudzi!
Jak zrobić leczo z cukinią? – poznaj 3 sposoby na świetny obiad!

Leczo warzywne - podstawa wyśmienitego dania

Leczo warzywne z żółtą i zieloną cukinią, bakłażanem, cebulą i papryką to bomba wartościowych składników! Potrawa idealnie sprawdzi się na obiad dla wegetarian, jak i wegan. Do przygotowania posiłku będziesz potrzebować:

  • 1 małą cebulę
  • 2 cukinie (żółta, zielona)
  • 0,5 bakłażana
  • 3 papryki (żółta, zielona, czerwona)
  • 3 pomidory
  • olej – do smażenia
  • przyprawy do smaku: bazylia, oregano, pieprz, sól, papryka słodka

Na początku cebulę pokrój w piórka, a następnie zeszklij na odrobinie dobrego tłuszczu. Pozostałe warzywa pokrój w dużą kostkę – dzięki czemu się nie rozgotują. Pomidory zostaw na sam koniec, pamiętaj, aby przed dodaniem do garnka lub wysokiej patelni sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki. Takie pomidory pozostaną miękkie i soczyste a ich sok pięknie zabarwi całą potrawę. Możesz również dodać przecier pomidorowy lub podlać leczo odrobinką wody dla uzyskania większej ilości aksamitnego sosu. Na sam koniec przypraw danie aromatycznymi ziołami i rozkoszuj się wspaniałym smakiem pysznej potrawy. Smacznego!

Leczo z cukinią dla zwolenników dań mięsnych

Wykonaj klasyczne leczo węgierskie z dodatkiem cukinii, boczku i kiełbasy! Taki przepis będzie prawdziwą ucztą dla osób, które nie wyobrażają sobie jednogarnkowego dania bez mięsa. Zacznij od pokrojenia mięsa. Boczek najlepiej sprawdzi się w formie krótkich pasków a kiełbasa w postaci średniej grubości plastrów. 

Rozpocznij od podsmażenia cebulki razem z boczkiem i kiełbasą,  a następnie postępuj krok po kroku, jak w przypadku lecza warzywnego. Jeśli chcesz uzyskać danie lekkostrawne, boczek i kiełbasę zamień na mięso z indyka lub kurczaka. Pamiętaj również o aromatycznych przyprawach bazylii, tymianku, świeżo mielonego pieprzu oraz oregano, które wydobędą pyszny smak duszonych warzyw.  Leczo z cukinią i mięsem to potrawa łatwa do wykonania nawet dla początkujących kucharzy.  

Leczo z cukinią – jakie dodatki?

Leczo podawane jest zazwyczaj ze świeżym chrupiącym pieczywem. Nie ma jednak co do tego zasady. Warzywne, jak i mięsne leczo świetnie sprawdzi się również z dobrej jakości ryżem, ulubioną kaszą bądź ziemniakami. Leczo z cukinią to świetna potrawa, z którą możesz eksperymentować.  Pamiętaj jednak o kolejności obróbki cieplnej poszczególnych składników
oraz aromatycznych przyprawach, które podkreślą smak pysznego dania. Sprawdź inne smaczne przepisy kulinarne!


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama