Duży garnek, średniej wielkości czy najmniejszy?
Garnki dostępne są w różnych rozmiarach, kształtach, wykonane z odmiennych materiałów. W pierwszej kolejności przyjrzyjmy się jednak ich rozmiarom. Duży garnek pozwala na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. Nie trzeba rozdrabniać się na kilka naczyń, zajmować całej kuchni, a potem przez długi czas sprzątać. Jest wygodnie i szybko, a za jednym zamachem zostaje nakarmiona cała rodzina. To dobry wybór dla kuchni, z której korzysta duża liczba domowników. Na taki garnek trzeba przewidzieć miejsce w szafce.
Uwzględniając zakup dużego garnka, nie można zapominać o najczęściej przyrządzanych potrawach. Duże garnki to zarówno te 2-3 litrowe, jak i kilkunastolitrowe. Na co dzień taka pojemność może sprawiać problemy, jeśli w grę wchodzi gotowanie dla przeciętnej, kilkuosobowej rodziny. Garnek potrzebuje czasu, by się nagrzać. Jeśli jest tak duży, że jego średnica dna wystaje ponad średnicę palnika, gotowanie zajmie mnóstwo czasu, a do tego wpłynie na podwyższenie rachunków za gaz czy prąd. Ponadto potrawa w miejscu, w którym bezpośrednio grzał palnik, może być dogotowana, ale w pozostałych częściach garnka już nie. Jeśli zaś będziemy chcieli uniknąć efektu surowych potraw, środek przeważnie ulegnie przypaleniu.
Największe garnki najlepiej pozostawiać najliczniejszym rodzinom, ale i do gotowania na specjalne okazje, na przykład podczas przyrządzania przetworów, preparowania składników na bigos, który później ma podlegać pasteryzacji, pakowaniu w słoiki i przechowywaniu. Jeśli jest na to miejsce w kuchni lub innym pomieszczeniu, można sobie zafundować taki kilkulitrowy garnek. Na co dzień za to, najlepiej sprawdza się duży garnek, o standardowej pojemności, jak np. ten od marki Philipiak http://www.philipiaknaczynia.pl/produkty,3,18.
Średnie i małe garnki są idealne dla par oraz osób mieszkających samotnie. Pozwalają szybko i komfortowo przygotować codzienne posiłki, w niewielkich porcjach. Nie stanowią problemu, jeśli chodzi o przechowywanie, a także mycie w jednokomorowym zlewie. Poza tym wybór tych, których można używać również w piekarniku, daje szansę na oszczędność w stosunku do kupowania kolejnych, oddzielnych naczyń, o innym przeznaczeniu.
Jakie powinny być garnki, by zdrowo gotować?
Zdrowe gotowanie polega nie tylko na korzystaniu z produktów pochodzących ze sprawdzonych źródeł, naturalnych, pozbawionych zbędnych dodatków. Nic nam bowiem po ekologicznych zakupach, jeśli naczynie, w którym odbywa się gotowanie, sprzyja zapoczątkowaniu reakcji chemicznych, które niekorzystnie wpływają na walory – w tym odżywcze – przyrządzanych potraw.
Na rynku można trafić na naczynia emaliowane, aluminiowe, szklane, ceramiczne, gliniane, a także te wykonane ze stali nierdzewnej. Jednym z najlepszych wyborów są garnki stalowe, ponieważ oferują bardzo dobre proporcje pomiędzy jakością, trwałością, ceną i możliwością zdrowego gotowania.
Garnki ze stali nierdzewnej posiadają wiele zalet. Są trwałe, wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne i odporne na zarysowania. Dzięki temu mają szansę przetrwać długie lata w każdej kuchni. Jeśli wybór pada na te z grubym, najczęściej potrójnym dnem, gwarantują długi czas utrzymania ciepła, szybkie jego rozprowadzanie, a co za tym idzie, gotowanie w krótkim czasie. Stal nierdzewna nie wchodzi w żadne reakcje z produktami żywnościowymi, które mają z nią kontakt. Ponadto garnki stalowe wpisują się doskonale w wystrój kuchni, bo można je zakupić w coraz bardziej estetycznych, wręcz eleganckich wydaniach. Połączenie takich walorów oferują garnki Philipiak, a o wszystkich ich zaletach można przeczytać pod adresem http://www.philipiaknaczynia.pl/naczynia-philipiak.
Krótszy czas gotowania, jaki oferują garnki stalowe, wpływa na ograniczenie zużycia gazu czy energii – w zależności od posiadanego rodzaju kuchenki. Długo trzymają ciepło, zatem danie można zostawić pod przykryciem i uraczyć nim domowników, którzy o różnej porze wracają do domu, wciąż nakładając na talerze posiłki o odpowiedniej temperaturze. Wybór padający na tak wykonane produkty, nie nadwyręży znacząco portfela, a do tego stanie się inwestycją na długie lata użytkowania, z gwarancją zdrowego gotowania.
Źródła:
https://www.nakrywamy.pl/jakie-garnki-wybrac-rodzaje-garnkow-i-ich-powloki.-praktyczny-poradnik
https://jakdobrzekupic.pl/jakie-garnki-kupic/
https://www.styl.pl/dom/news-siedem-trikow-na-oszczedne-gotowanie-i-pieczenie,nId,1919590

















Komentarze