Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Radosnych Świąt Bożego Narodzenia naszym drogim Czytelnikom życzy Redakcja Dziennika Wschodniego
Reklama

Magiczna mieszanka smaków – panierka na złocistego kurczaka!

W Polsce kochamy kurczaka pod każdą postacią, czy to jest pieczony w całości w piekarniku, czy też grillowany po kawałku. Jednak nic nie może się równać z chrupiącym kurczakiem w złocistej panierce, który w środku kryje soczyste mięso. Jest to danie nie tylko bardzo smaczne, ale również bardzo sycące a z dodatkiem w frytek czy też sałatki colesław zaspokoi nawet największy głód. Takiego kurczaka można zamówić z restauracji, ale można go również przygotować w domu. Poświęć chwilę swojego czasu oraz zastosuj się do kilku prostych zaleceń, a na pewno chrupiący kurczak w złocistej panierce wyjdzie Ci przepyszny za każdym razem.
Magiczna mieszanka smaków – panierka na złocistego kurczaka!

Potrzebne będą:

Na ciasto:

  • 2 jajka,
  • ½ łyżeczki soli,
  • łyżeczka pieprzu cayenne (lub 1½ łyżeczki czarnego pieprzu),
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki,
  • szklanka mąki pszennej,
  • ½ szklanki mleka.

Dodatkowo:

  • 1 kg mięsa z piersi z kurczaka (mogą to być też podudzia lub skrzydełka),
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne (lub 1½ łyżeczki czarnego pieprzu),
  • ½ łyżeczki soli,
  • szczypta czosnku granulowanego,
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • ¼ szklanki płatków kukurydzianych (opcjonalnie),
  • olej rzepakowy do smażenia.

Zaczynamy od marynaty. Umyte i osuszone mięso kroimy w paski poczym delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Do miski wsypujemy pieprz, sól, czosnek granulowany, mieloną oraz wędzoną paprykę oraz kawałki kurczaka. Dokładnie wszystko mieszamy, po czym zostawiamy na pół godziny w lodówce. Pora na ciasto. Mieszamy wszystkie składniki bardzo dokładnie przy pomocy miksera. Do zamarynowanego mięsa wlewamy ciasto i dokładnie mieszamy. W innej misce łączymy mąkę z rozdrobniony płatkami kukurydzianymi a potem obtaczamy w nich kurczaka. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na oleju rzepakowym. Kurczak będzie gotowy, gdy zarumieni się na złoto. Na papierowym ręczniku odsączamy nadmiar tłuszczu a potem kurczak już nadaje się do podania. Jak widać nie jest to takie trudne, ale jeszcze łatwiejsze jest zamówić kurczaka z KFC w Lublinie poprzez stronę PizzaPortal.pl.    


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama