Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Salmonella w maśle. Producent z Łukowa nie znalazł u siebie nieprawidłowości

Salmonella w partii masła nie jest naszym niedopatrzeniem – zapewnia zarząd Lumiko. Kilka dni temu Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegał przed bakterią w produkcie tej łukowskiej firmy.
Salmonella w maśle. Producent z Łukowa nie znalazł u siebie nieprawidłowości

Chodziło o Masło Ekstra 200 g, o numerze partii 17.11.2020 051.

– Na podstawie dotychczasowych ustaleń i prowadzonego postępowania wyjaśniającego, zarówno przez nasz zakład Lumiko jak i przez Powiatowego Lekarza Weterynarii, możemy zapewnić, że przyczyna ujawnionej nieprawidłowości nie leży po naszej stronie – zaznacza Grzegorz Rudek, prezes firmy.

GIS polecił wycofać trefny produkt z rynku. – Rekomendowaliśmy też wykonanie badań w kierunku Salmonelli wszystkich partii produkcyjnych dla tego produktu – stwierdzili inspektorzy GIS.

Tymczasem Lumiko zwraca uwagę, że partia, której przydatność do spożycia zakwestionowano, obejmowała tylko jedną na pięć przebadanych próbek.

– Jednak cała partia została wycofana z rynku i nie jest dostępna w sprzedaży – zapewnia zarząd. Poza tym, Lumiko sprawdził również inne swoje produkty w magazynie. – Zrobiliśmy to w akredytowanym niezależnym laboratorium. Obecności patogenu nie stwierdzono w żadnej z partii – podkreśla Rudek.

Łukowska firma przypomina, że produkcja odbywa się w systemie zamkniętym. – Do zanieczyszczania mogło dojść poza zakładem produkcyjnym – przypuszcza szefostwo.

Firma oprócz masła, produkuje m.in. sery żółte.


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama