Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Gospodynie z Kozłówki gotowały popularną w XIX wieku zupę [zdjęcia]

Tradycyjną Pejzankę gotowały w sobotę w Karczmie Firlejowe Sioło w Wólce Rozwadowskiej (powiat lubartowski) panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kozłówce.
Gospodynie z Kozłówki gotowały popularną w XIX wieku zupę [zdjęcia]

Autor: Piotr Michalski

Pejzanka to niezwykle popularna zupa w XIX w., powstaje na wywarze mięsnym np. na żeberkach, z dodatkiem cukinii, cebuli, czosnku, marchewki, selera naciowego czy fasoli. Jest podawana z puree ziemniaczanym i śmietaną.

Kozłowiecka Pejzanka została zaprezentowana w 2015 roku w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Zupa cieszy się popularnością, otrzymała Nagrodę Publiczności w lubelskim etapie Konkursu Polska od Kuchni, który miał miejsce w ubiegłym roku w Zamościu.

– Jestem rodowitą kozłówczanką i doskonałe pamiętam smak pejzanki z dzieciństwa, właśnie taką gotowała moja mama – mówi 94-letnia Czesława Mitrus.

W wydarzeniu wziął udział Zdzisław Szwed, członek zarządu województwa lubelskiego.

Dzisiejsze spotkanie promuje planowaną publikację zawierającą przepisy na polskie zupy.

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama
Reklama