Pejzanka to niezwykle popularna zupa w XIX w., powstaje na wywarze mięsnym np. na żeberkach, z dodatkiem cukinii, cebuli, czosnku, marchewki, selera naciowego czy fasoli. Jest podawana z puree ziemniaczanym i śmietaną.
Kozłowiecka Pejzanka została zaprezentowana w 2015 roku w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Zupa cieszy się popularnością, otrzymała Nagrodę Publiczności w lubelskim etapie Konkursu Polska od Kuchni, który miał miejsce w ubiegłym roku w Zamościu.
– Jestem rodowitą kozłówczanką i doskonałe pamiętam smak pejzanki z dzieciństwa, właśnie taką gotowała moja mama – mówi 94-letnia Czesława Mitrus.
W wydarzeniu wziął udział Zdzisław Szwed, członek zarządu województwa lubelskiego.
Dzisiejsze spotkanie promuje planowaną publikację zawierającą przepisy na polskie zupy.
![Gospodynie z Kozłówki gotowały popularną w XIX wieku zupę [zdjęcia] Gospodynie z Kozłówki gotowały popularną w XIX wieku zupę [zdjęcia]](https://static2.dziennikwschodni.pl/data/articles/xl-gospodynie-z-kozlowki-gotowaly-popularna-w-xix-wieku-zupe-zdjecia-1751746546.jpg)













Komentarze