To czwarta edycja przedsięwzięcia, którego celem jest promocja dziedzictwa kulturowego regionu w aspekcie kulinarnym i propagowanie lubelskiej sztuki ludowej i lokalnych produktów.
– Staramy się promować wszystko, co mamy najlepsze. Bohaterami poprzednich edycji były owoce miękkie, zioła, jabłka. Tym razem będą to potrawy przygotowane z kaszy, która uprawiana jest m.in. w okolicach Janowa Lubelskiego, Biłgoraja czy Kraśnika – mówi Zdzisław Szwed, członek zarządu województwa lubelskiego.
Organizatorzy przygotowali także dwie inne kategorie. Oprócz potraw z kaszy zgłaszać można także przepisy na ciasta z owocami. – Mogą to być owoce świeże bądź przetworzone. Lubelszczyzna słynie z uprawy maliny, porzeczki czy agrestu. Warto wspomnieć o jabłku, które było motywem przewodnim jednej z poprzednich edycji, ale również może stanowić wspaniały składnik wielu deserów. Mamy nadzieję, że ta kategoria będzie inspiracją do wpisywania kolejnych produktów cukierniczych z naszego regionu na listę produktów tradycyjnych – mówi Ewa Szałachwiej, dyrektor Departamentu Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim. Trzecia z konkursowych kategorii adresowana jest do twórców wyrobów rękodzielniczych.
Uczestniczki konkursu najpierw zmierzą się w półfinałach, które odbędą się w okresie od kwietnia do maja w Zamościu, Chełmie, Białej Podlaskiej i Lublinie. Ich laureaci 18 czerwca w Zamościu spotkają się w finale wojewódzkim. Na zwycięzców poszczególnych kategorii czekać będą nagrody w wysokości 3 tys. zł. W sumie pula nagród na obu etapach ma wynieść 100 tys. zł.















Komentarze