Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jak przyrządzić regionalne dania. Warsztaty kulinarne dla mieszkańców gmin wiejskich

W marcu ruszają bezpłatne warsztaty kulinarne dla mieszkańców gmin wiejskich, w tym stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich w powiatu puławskiego. W menu m.in. krem z rokitnika, krokiety z kurczaka, syrop z orzechów i dekorowanie ciast.
Jak przyrządzić regionalne dania. Warsztaty kulinarne dla mieszkańców gmin wiejskich

Kulinarne warsztaty organizuje LGD „Zielony Pierścień”. Zaplanowano dwanaście dwudniowych spotkań o takim samym programie, czyli zestawie dań, których przygotowanie będzie prezentowane przez doświadczonych kucharzy.

Pierwsze zajęcia już 5 i 6 marca w * Markuszowie. Następne zaplanowano w * Zagrodach * Brzozowej Gaci * Baranowie * Nałęczowie (NOK) * Wojciechowie * Bronowicach * Janowcu * Gołębiu * Końskowoli * Kazimierzu Dolnym („Wikarówka”). Ostatnie kulinarne spotkanie odbędzie się 2 i 3 kwietnia w * Wąwolnicy.

Jak mówią organizatorzy warsztatów, ich celem jest rozwijanie kulinarnych pasji z wykorzystaniem lokalnych receptur i produktów. Ich program kierowany jest zarówno do osób prywatnych, jak i stowarzyszeń, czy grup nieformalnych działających w obszarze „Zielonego Pierścienia”, czyli niemal całego powiatu puławskiego.

W programie będzie: zupa krem z białych warzyw z jajkiem kwiat i olejem ostropestu, pęczotto z boczkiem wędzonym, porem i śmietaną, sałatka z marynowanymi burakami w occie, dekorowanie potraw, krokiety z kurczakiem z sosem, czekolada, krem z rokitnika na miodzie, ziemia jadalna, syrop z zielonych orzechów i dekorowania ciast.

Zapisy trwają do 1 marca. Formularze zgłoszeniowe przejmuje biuro LGD w Kośminie. Więcej informacji pod nr tel. 81 50 16 140. 


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama