Każdego dnia od poniedziałku do piątku dzieci uczą się samodzielnie przygotowywać zdrowe potrawy wegetariańskie. Organizatorzy chcą przez to promować zdrowe odżywianie i skłonić dzieci do jedzenia warzyw.
– Wczoraj robiliśmy granole czekoladowe, jabłuszka z cynamonem, a dziś pankejki, zdrowe batony i wszystko wyszło pyszne – mówi Lenka. – Przyszliśmy tutaj, aby Lena spróbowała swoich sił w kuchni, gdyż bardzo lubi eksperymentować – dodaje pani Iza Malinowska, mama Leny. – Dzieci są bardzo zadowolone. Nauczyły się robić tartelinki, krakersy z dodatkami oliwek, pomidorków i serem kozim, A my, mamy, podglądamy i degustujemy – zauważa Karolina Berngut, mama Hani.
Prowadząca warsztaty Mariia Yasynetska wspiera młodych kucharzy, zdradza sztuki kulinarne, i nadzoruje bezpieczeństwo w kuchni. Jak sama mówi, dzieci które przychodzą są bardzo różne, często nie odróżniają warzyw, nie umieją posługiwać się obieraczką. – Moim celem jest nauka przez zabawę tak, aby każdemu wyszło pięknie i smacznie – dodaje.














Komentarze