Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Naleśniki z kwiatami magnolii i kiszone stokrotki. Przepisy kulinarne

Czy kwiaty magnolii są jadalne? – Tak. Kwiaty magnolii są jadalne i różnią się smakiem – tłumaczy Łukasz Łuczaj, specjalista od roślin jadalnych. Magnolie jeszcze kwitną i możemy z nich przygotować smakowite stir-fry, naleśniki z dżemem magnoliowym a nawet lody magnoliowe. Maj to najlepszy miesiąc, żeby eksperymentować z kwiatami na talerzu.
Naleśniki z kwiatami magnolii i kiszone stokrotki. Przepisy kulinarne

Do jedzenia kwiatów od lat namawia Jean Bos, wieloletni szef kuchni na dworze króla Belgów i specjalista od kuchni molekularnej.

– Kwiat czarnego bzu jest pełen słodyczy, niebieskie kwiatuszki ogórecznika smakują jak świeży ogórek, goździk zachwyca pikantną nutą, rumianek kusi nas delikatną nutą jabłka, a kwiaty mniszka mają smak lipowego miodu. W naszym polskim ogrodzie rośnie około 50 kwiatów, w większości są to kwiaty jadalne – mówi Jean Bos.

Do sałatki i do piekarnika

Ale uwaga, jeżeli chcemy zrywać kwiaty do jedzenia, pamiętajmy, żeby zbierać je z czystych terenów. Z dala od pryskanych upraw.

W kwiatach najcenniejszy jest pyłek, o czym dobrze wiedzą pszczoły. Żeby go wykorzystać na talerzu, nie należy płukać kwiatów, co najwyżej rozłożyć je na pergaminie i pozwolić, by pozbyć się ewentualnych „gości”.

– Najpewniejsze są kwiaty z własnego ogrodu i działki – mówi Justyna Pargieła, fitoterapeutka, która prowadzi warsztaty z dzikiej kuchni.

Jak przyrządzać kwiaty?

– Drobnymi kwiatami możemy udekorować sałatkę. W tej roli dobrze sprawdzą się kwiaty forsycji czy ogórecznika. Większe kwiaty, jak na przykład kwiaty magnolii możemy posypać cukrem pudrem, skropić miodem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika, nastawiając go na 100 stopni Celsjusza. Kwiaty można smażyć na oleju metodą stir-fry (mieszaj i smaż), która polega na szybkim podsmażaniu składników dania w woku i jednoczesnym mieszaniu – tłumaczy Jean Bos.

Kwiaty mają różne smaki

Jedna odmiana magnolii może mieć smak delikatny, inna intensywnie żywiczny. Jak radzi Łukasz Łuczaj, najlepiej zerwać jeden płatek i spróbować, czy ten smak nam odpowiada. Przed zerwaniem kwiatków najlepiej upewnić się, czy dany gatunek jest jadalny, a nie trujący. Na które kwiaty należy szczególnie uważać?

Tak się składa, że rośliny ogrodowe o pięknych kwiatach mogą być trujące. Oto te najbardziej niebezpieczne. Listę otwiera tojad, który był wykorzystywany do zatruwania strzał. Tojad zawiera akonitynę, która jest silną i niebezpieczną toksyną. Drugą niebezpieczną rośliną jest miłek wiosenny. Jej spożycie może skutkować wymiotami, zaburzeniami widzenia i paraliżem, a nawet doprowadzić do zatrzymania pracy serca. Od żółtych kwiatów miłka trzymamy się z daleka. Trzeci to słynny bieluń, zwany anielską trąbą, popularna roślina ozdobna dorastająca do 2 metrów, silnie trująca. Kolejna to naparstnica purpurowa, jej piękne kwiaty są ozdobą wiejskich ogrodów. Jej spożycie może prowadzić do paraliżu i zatrzymania pracy serca. Pierwszą piątkę zamyka popularny mak, spożycie kwiatów może prowadzić do wymiotów i bólów brzucha.

W drugiej piątce są kwiaty aukuby japońskiej, różowe kwiaty trzmieliny pospolitej, niepozorne kwiaty kruszyny pospolitej, ostrokrzewu kolczastego, z dala należy się trzymać się od konwalii majowej. Wszystkie części rośliny są trujące, najbardziej liście i kwiaty.

A teraz wracamy do jadalnych kwiatów. Co na pierwszych rzut? – Jedzcie stokrotki – mówi Justyna Pargieła. Oto jej przepis.

Kiszone stokrotki

Składniki: stokrotki z łodyżkami lub same główki, woda, sól.

Wykonanie: stokrotki układać w słoiczkach, najlepsze są małe płaskie. Przegotowaną wodę lekko ostudzić, dodać sól (1 łyżeczka soli na 1 litr wody), wymieszać. Zalać stokrotki, zakręcić słoiki. Przez tydzień odprowadzać powietrze ze słoiczków, otwierając je na moment. Gdy fermentacja się uspokoi, można dodać trochę wody z solą, aby stokrotki były przykryte. Podawać jako przystawkę, dodawać do sałatek. Uwaga, podobnie możemy zakisić kwiaty magnolii, które najlepiej pokroić na kawałki.

Bratki z truskawkami na ostro

Składniki: 50 dag truskawek, 10 kwiatów bratka, dobra oliwa, sól, świeżo mielony pieprz.

Wykonanie: truskawki umyć, oczyścić z szypułek, przekroić na pół. Ułożyć na talerzach, polać dobrą oliwą, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, ozdobić kwiatami bratka. Do pikantnych truskawek można podać sos miodowo-musztardowy.

Galaretka z kwiatów czarnego bzu

Składniki: 25 baldachów czarnego bzu, 1 litr wody, sok z 1 cytryny, 2 płaskie łyżeczki agar-agar, 4 łyżki cukru.

Wykonanie: kwiaty czarnego bzu rozdrobnić, zalać wrzątkiem i zostawić na noc pod przykryciem. Odcedzić, wycisnąć sok z kwiatów, dodać sok z cytryny, cukier oraz agar-agar. Zagotować i rozlać do miseczek.

– Gdy chcemy zrobić galaretkę na zimę, należy użyć zdecydowanie wiecie cukru w proporcji 50 dag cukru na 1 litr wody – mówi Justyna Pargieła.

Magnolie

W lubelskich sklepach ogrodniczych można kupić kilka odmian już kwitnących magnolii. Kwiaty magnolii zakwitające na gołych gałęziach bez liści robią ogromne wrażenie.

– Nie zapominajmy o symbolice tych kwiatów, to znak szlachetności, wytrwałości i szacunku dla natury – dodaje Jean Bos.

Magnolie są bardzo popularne w kuchni azjatyckiej. Nie bez znaczenia jest ich delikatny zapach. Nic dziwnego, że słynne perfumy z nutą magnolii (Rose Magnolia oraz White Magnolia) zostały stworzone przez Helenę Rubinstein.

Dobra wiadomość jest taka, że magnolia „produkuje” duże ilości kwiatów. Z jednego drzewa można zerwać kilka wiaderek. Surowe kwiaty magnolii są aksamitne i chrupiące. Łukasz Łuczaj smaży kwiaty magnolii z cebulą.

– Smażone kwiaty będą doskonałym dodatkiem do białego mięsa, można także smażyć je w cieście naleśnikowym i podać ze słodkim syropem na deser – mówi Jean Bos.

Naleśniki z kwiatami magnolii

Składniki: 4 szklanki pokrojonych płatków magnolii, 60 dag cukru, sok z 1 cytryny, 12 naleśników, miód.

Wykonanie: zblendować (można ucierać ręcznie w moździerzu) kwiaty magnolii z cukrem i sokiem z cytryny. Na każdy naleśnik nałożyć po kilka łyżeczek cukru, zwinąć. Na talerzu polać miodem i udekorować świeży kwiatem magnolii - do pochrupania. Utarte kwiaty magnolii doskonale sprawdzą się w rogalikach czy ciasteczkach. Co zostanie, przełożyć do małych słoiczków i schować do lodówki.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama