Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Znamy najlepsze produkty Lubelszczyzny 2024. Frykasy z Kodnia i wiele innych

Pierogi z rybą, ser z czosnkiem, czy konfitura pigwowa z pędami sosny. Nasz region ma potrawy, którymi warto się chwalić. Zostały one docenione na Europejskim Festiwalu Smaku
Znamy najlepsze produkty Lubelszczyzny 2024. Frykasy z Kodnia i wiele innych

Autor: Małgorzata Sulisz

Kapituła obradowała w Restauracji Trybunalska Całe w Lublinie. W jej skład weszli: Ewa Michalska - Mistrzyni Kuchni,  Piotr Klepacz, prezes Fundacji Wspierania Dziedzictwa Kulinarnego, prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki, przewodniczący kapituły. Komisja oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji 50 produktów postanowiła przyznać tytuły: „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024” następującym produktom.

W kategorii produkty mleczne: Frykasy z Kodnia - Ser Czosnkowy - Ser z suszonymi pomidorami, Wit Witkowski „EKOVITA” - Ser czubryca, czosnek niedźwiedzi - Ser pomidor, czosnek, bazylia, papryka - Ser chilli, curry, kurkuma - Ser suszona cebula, pomidor, szczypior. Grand Prix w tej kategorii otrzymuje: Wit Witkowski „EKOVITA” za KOZAK - Ser krowi wędzony na zimnym dymie wiśniowym.

W kategorii produkty mięsne: Frykasy z Kodnia - Kiełbaski Białe,  Henryk Kaproń Zagroda Roztocze - Pierożki z Kaczką. Grand Prix w tej kategorii otrzymuje: Henryk Kaproń Zagroda Roztocze za Pierożki z Gęsiną.

W kategorii produkty rybołówstwa: Frykasy z Kodnia - Pierogi z Rybą. Grand Prix w tej kategorii otrzymują: Frykasy z Kodnia za Pulpety Rybne w Lekkiej Zalewie Octowej.

W kategorii owoce i warzywa: Cieleśnica SA - Konfitura Pigwa z Pędami Sosny,  Frykasy z Kodnia - Konfitura Dyniowa z Papryką - Wytrawny Torcik Warzywny - Ogórki w Zalewie Musztardowej - Konfitura z Ogórków Zielonych - Sos Paprykowy z Bazylią - Gruszki Marynowane,  Andrzej Niewęgłowski BIO-ROLAN - Ogórki Kiszone - Zakwas z Buraków Kiszonych,  Rodzinne Gospodarstwo „Manufaktura Różana” - Syrop z Pigwowca z Imbirem. Grand Prix w tej kategorii otrzymuje: Andrzej Niewęgłowski BIO-ROLAN za Dżem Truskawkowy.

W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze: Frykasy z Kodnia - Szarlotka, Henryk Kaproń Zagroda Roztocze - Babka Anielska - Ciasto Marchewkowe. Grand Prix w tej kategorii otrzymuje: Zespół Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli za Całuski Pszczelowolskie.

W kategorii oleje i tłuszcze:  Olejownia z Nałęczowa - Olej lniany „Złoty” - Olej Lniano-czarnuszkowy. Grand Prix w tej kategorii otrzymuje: Olejownia z Nałęczowa za Olej rzepakowy „Zieleniak Nałęczowski”.

W kategorii miody: Zespół Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli: - Miód Lipowy - Miód Spadziowy - Miód Wielokwiatowy - Miód Rzepakowy, Tomasz Lisecki Gospodarstwo Pasieczne - Miód Leśny - Miód Fasolowy, Gospodarstwo Pasieczne „Dom Pszczół” - Miód Fasolowy - Miód Akacjowy , Dariusz Goralczyk Gospodarstwo Pszczelarskie - Miód Cesarski Wrzosowy - Miód Faceliowy z Lipą i Bobikiem - Miód Malinowy ze Spadzią, Zbigniew Jankiewicz Pasieka Wędrowna - Miód Rzepakowy (Rzepakowo-Mniszkowy) - Miód Wielokwiatowy (Lipowo-Spadziowy). Grand Prix w tej kategorii otrzymuje: Zespół Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli za Miód Gryczany.

W kategorii napoje: Cieleśnica SA - Lemoniada Żurawina, Kwiat bzu, Cytryna, limonka. Grand Prix w tej kategorii otrzymuje: Cieleśnica SA za Wódka Kminkówka. W kategorii inne: Grand Prix w tej kategorii otrzymują: Krystyna Sadowska za „Borowik Marynowany - Król Poniatowskich Lasów”

Organizatorem konkursu była Kresowa Akademia Smaku przy współpracy Województwa Lubelskiego, Miasta Lublin, Polskiej Akademii Smaku, Krajowej Grupy Spożywczej i firmy Multi Frigo.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama