Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Chleb z Sielca poleciał do Egiptu

Blisko pięć tysięcy kilometrów przemierzyło pieczywo z Sielca koło Chełma, przygotowane specjalnie dla egipskich polityków. Chleby miały ok. 60 cm średnicy i 5 kg wagi.
Chleb z Sielca poleciał do Egiptu
Redaktor naczelna \"Imperium Kobiet” Ilona Adamska wręcza chleb gubernatorowi regionu Morza Czerwone
Podczas konferencji zorganizowanej w ramach VII Kongresu Polskich Mediów w Hurghadzie, na spotkaniu z setką polskich dziennikarzy obecni byli prominentni egipscy politycy, m.in. minister turystyki Hisham Zazou oraz gubernator regionu Morza Czerwonego gen. Ahmed Alla. Przedstawiciel rządu otrzymał w prezencie szopkę krakowską, a Alla oraz pełniący funkcje gospodarza dyrektor sieci hoteli Sunrise obdarowani zostali tradycyjnymi polskimi chlebami. – Wybór prezentów nie był trudny, bo to właśnie tutaj, w Egipcie, przed kilkoma tysiącami lat narodziła się tradycja jedzenia pieczywa – przypomina Marek Traczyk, prezes Stowarzyszenia Polskich Mediów. Chleb, który drogą lotniczą trafił do Hurghady, to przykład wykorzystania tradycyjnej staropolskiej receptury. – Bochenki przygotowaliśmy na zakwasie ze starej hodowli. Dzięki temu przez długi czas zachowały świeżość – wyjaśnia Dawid Darmorost z Młyna Sielec.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama

WIDEO

Reklama