Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Restauracja Pavillon

W przeddzień wiosny przydarzyło mi się największe kulinarne odkrycie ostatnich miesięcy. A rozumowałem tak: Jeśli wiosna to Nałęczów, jeśli Nałęczów to park. W parku odkryłem Angielski Pawilon, a w nim restaurację \"Pavillon”. Restaurację inną niż wszystkie.
Angielski Pawilon w Nałęczowie to jedno z najciekawszych miejsc na terenie uzdrowiska. Do tego ekskluzywnego hotelu, zaopatrzonego w zespół nowoczesnych gabinetów do biologicznej odnowy przyjeżdżają goście z całej Polski, by odzyskać siły, młodość i miłość do świata. Nic więc dziwnego, że znajdująca się tu restauracja preferuje kuchnię zdrową, dietetyczną i fantazyj-ną. Zaczyna się w eleganckim barze, gdzie przy kieliszku aperitifu mamy możność obejrzeć kilka doskonałych obrazów Fąfrowicza. Tu rozmawia o tym, na co mamy ochotę, w jakim jesteśmy nastroju, czego nam dziś najbardziej potrzeba. Chodzi o to, by wszelkie kłopoty zostawić za drzwiami. Podpowiedziano nam słynną pastę \"Humus”, ucieraną z wschodnich ingrediencji, zmieszaną z harissą. Nałożona na razowy chleb smakowała wyśmienicie. Tajemnicze składniki potrawy miały dodać nam sił i jak wyjaśniła kelnerka - nie tylko o kulinarne siły chodziło. Łyk szlachetnego wina dopełnił powitalnej ceremonii. Została skomponowana według starych włoskich przepisów, wykorzystujących niezwykłe mo-ce niektórych owoców. Na plastrach czerwonego grejpfruta, zwilżonych oliwą i posypanych pieprzem kucharz ułożył plastry pachnącej szynki parmeńskiej i całość kompozycji ozdobił do-datkowo avocado. Było znakomicie. Przypomniały nam o postnym czasie. Najpierw delikatnie podsmażono je na oliwie i po wystu-dzeniu ułożono na listkach świeżutkiej rucoli, skropionej balsamicznym octem. Danie było delikatne, jednak esencjonalne, nad wyraz smakowite. Przypomniało mi opiekane śledzie, które w domu zalewano octem z ziołami - i był to wielkanocny przysmak.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama

WIDEO

Reklama