Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Smacznie i zdrowo

Śledź z sosem śliwkowym. Doskonała, szlachetna przekąska na sylwestrową kolację.
Według autorskiego przepisu Marka Kuźmicza z restauracji motelu \"na Rogatce” w Lublinie. 8 filetów śledziowych, 1 szklanka mleka, garść migdałów, 30 dag suszonych i wędzonych śliwek, oliwa, cukier, sól, pieprz, kto lubi balsamico, ćwiartki cytryny. Wykonanie: Filety śledziowe namocz w mleku. Migdały sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Śliwki namocz przez godzinę, zmiksuj, dodaj migdały, oliwę. Dopraw cukrem, solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami octu balsamico. Śledzie posmaruj sosem śliwkowym, zwiń, zepnij wykałaczką. Umieść na półmisku, udekoruj migdałami i cytryną. A na gorąco grilowane piersi kurczaka w sosie gorgonzolla Najpierw zamarynuj piersi w oliwie i świeżych ziołach. I usmaż na patelni grillowej. Teraz zrób sos gorgonzola. Weź gorgonzolę, serek topiony śmietankowy, słodką śmietanę. Rozpuść sery w śmietance, dopraw białym pieprzem, możesz dodać odrobinę rosołu. Polej sosem mięso na talerzu, podawaj z pieczonymi kartofelkami. Czekamy na autorskie przepisy na ciekawe sosy. Na was czekają cenne nagrody. Przepisy nadsyłajcie mailem: [email protected] Fot. Maciej Kaczanowski
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama