Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Dobra kuchenka - dobre jedzenie

Wybór jest bardzo duży. Tradycjonaliści mogą kupić gazową kuchenkę wolno stojącą, zwolennicy nowości płyty indukcyjne i wielofunkcyjne piekarniki.
Różnią się nie tylko ceną. Dlatego, zanim kupisz, sprawdź, jaki rodzaj kuchenki będzie odpowiadał twoim wymaganiom. Przed laty najczęściej kupowaliśmy kuchenki gazowe wolno stojące. Ale ich popularność nie wynikała z jakichś specjalnych walorów - nic innego nie było w sklepach. Dziś dużo częściej decydujemy się na sprzęt do zabudowy: płytę gazową lub elektryczną oraz piekarnik elektryczny. Plusów jest kilka. Płytę można umieścić w wybranym miejscu (jeżeli jest gazowa z reguły w pobliżu zaworu), a piekarnik w zupełnie innym. To może być szafka umieszczona obok lub wręcz na drugim końcu kuchni. Uwaga! Jeżeli masz taką możliwość, wbuduj piekarnik w wyższej szafce (nie przy podłodze). Tak jest dużo wygodniej. Mamy do wyboru płyty grzejne gazowe, elektryczne, ceramiczne oraz ceramiczne indukcyjne. Płyta gazowa jest wybierana najczęściej, ponieważ jest tania w eksploatacji. Na płycie są najczęściej cztery palniki gazowe: jeden duży - silnie grzejący, dwa standardowe i jeden mały. Na rynku dostępne są także płyty dwu-, trzy- albo pięciopalnikowe. Możemy również wybrać płytę elektryczno-gazową, gdzie poza palnikami gazowymi są elektryczne pola grzejne. Płyta elektryczna jest wyposażona w płytki grzejne. Są to przeważnie spiralne grzałki pokryte warstwą żeliwa. Ze względu na wygodę użytkowania dużo częściej wybierane są jednak płyty ceramiczne. Są wykonane z odpornego na ciężar materiału ceramicznego, mają gładką, łatwą do utrzymania w czystości powierzchnię. Na płycie wyodrębnione są pola grzejne (okrągłe lub owalne) i tylko one się nagrzewają - powierzchnia wokół pól pozostaje chłodna. Płyty indukcyjne od typowych płyt ceramicznych różni sposób wytwarzania ciepła - nie nagrzewa się pole grzejne, ale bezpośrednio dno naczynia. To wciąż nowość na rynku - tego typu płyty są najdroższe. Pojemność to najczęściej 40-50 litrów, temperatura, którą ustawiamy za pomocą pokręteł lub panelu sterującego, może wynosić od 30 do 300 stopni Celsjusza. Dużo częściej wybieramy piekarniki elektryczne, które umożliwiają korzystanie z wielu dodatkowych funkcji. Grzałki są umieszczone na górze i na dole piekarnika (można je uruchomić osobno lub jednocześnie). Termoobieg zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepłego powietrza (pozwala na używanie dwóch blach jednocześnie, sprawdza się przy pieczeniu ciast i chleba). Grill to intensywne grzanie od góry (przydatne przy pieczeniu mięs, robieniu zapiekanek itp.). Kolejne funkcje to: pieczenie intensywne, szybkie rozgrzewanie, rozmrażanie, grzanie mikrofalowe, obrotowy rożen. W bardziej \"wypasionych” wersjach znajdziemy: katalizator zapachów, funkcję schładzania oparów z piekarnika, wytwornicę pary (umożliwia gotowanie na parze i pieczenie z użyciem pary). Warto zadbać o bezpieczeństwo. Zimne drzwi chronią prze poparzeniem, blokada zabezpiecza przed otwarciem przez dzieci. Kuchnie wolno stojące oraz płyty i piekarniki do zabudowy mają standardowo głębokość 50-60 cm (tyle ile szafki kuchenne). Szerokość kuchni wolno stojących to również 50-60 cm, ale już płyty mogą mieć od 30 do 90 cm szerokości (w zależności od liczby i rodzaju palników). Piekarniki do zabudowy mają szerokość od 50 do 90 cm. Wysokość kuchni wolno stojących to około 85 cm, a piekarników do zabudowy około 60 cm. Zanim zamówimy meble do kuchni, warto dokładnie sprawdzić wymiary sprzętu.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama