Dobra kuchenka - dobre jedzenie
Wybór jest bardzo duży. Tradycjonaliści mogą kupić gazową kuchenkę wolno stojącą, zwolennicy nowości płyty indukcyjne i wielofunkcyjne piekarniki.
- 17.07.2007 16:09
Różnią się nie tylko ceną. Dlatego, zanim kupisz, sprawdź, jaki rodzaj kuchenki będzie odpowiadał twoim wymaganiom.
Przed laty najczęściej kupowaliśmy kuchenki gazowe wolno stojące. Ale ich popularność nie wynikała z jakichś specjalnych walorów - nic innego nie było w sklepach. Dziś dużo częściej decydujemy się na sprzęt do zabudowy: płytę gazową lub elektryczną oraz piekarnik elektryczny. Plusów jest kilka. Płytę można umieścić w wybranym miejscu (jeżeli jest gazowa z reguły w pobliżu zaworu), a piekarnik w zupełnie innym. To może być szafka umieszczona obok lub wręcz na drugim końcu kuchni. Uwaga! Jeżeli masz taką możliwość, wbuduj piekarnik w wyższej szafce (nie przy podłodze). Tak jest dużo wygodniej.
Mamy do wyboru płyty grzejne gazowe, elektryczne, ceramiczne oraz ceramiczne indukcyjne.
Płyta gazowa jest wybierana najczęściej, ponieważ jest tania w eksploatacji. Na płycie są najczęściej cztery palniki gazowe: jeden duży - silnie grzejący, dwa standardowe i jeden mały. Na rynku dostępne są także płyty dwu-, trzy- albo pięciopalnikowe. Możemy również wybrać płytę elektryczno-gazową, gdzie poza palnikami gazowymi są elektryczne pola grzejne.
Płyta elektryczna jest wyposażona w płytki grzejne. Są to przeważnie spiralne grzałki pokryte warstwą żeliwa. Ze względu na wygodę użytkowania dużo częściej wybierane są jednak płyty ceramiczne. Są wykonane z odpornego na ciężar materiału ceramicznego, mają gładką, łatwą do utrzymania w czystości powierzchnię. Na płycie wyodrębnione są pola grzejne (okrągłe lub owalne) i tylko one się nagrzewają - powierzchnia wokół pól pozostaje chłodna.
Płyty indukcyjne od typowych płyt ceramicznych różni sposób wytwarzania ciepła - nie nagrzewa się pole grzejne, ale bezpośrednio dno naczynia. To wciąż nowość na rynku - tego typu płyty są najdroższe.
Pojemność to najczęściej 40-50 litrów, temperatura, którą ustawiamy za pomocą pokręteł lub panelu sterującego, może wynosić od 30 do 300 stopni Celsjusza. Dużo częściej wybieramy piekarniki elektryczne, które umożliwiają korzystanie z wielu dodatkowych funkcji.
Grzałki są umieszczone na górze i na dole piekarnika (można je uruchomić osobno lub jednocześnie). Termoobieg zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepłego powietrza (pozwala na używanie dwóch blach jednocześnie, sprawdza się przy pieczeniu ciast i chleba). Grill to intensywne grzanie od góry (przydatne przy pieczeniu mięs, robieniu zapiekanek itp.). Kolejne funkcje to: pieczenie intensywne, szybkie rozgrzewanie, rozmrażanie, grzanie mikrofalowe, obrotowy rożen. W bardziej \"wypasionych” wersjach znajdziemy: katalizator zapachów, funkcję schładzania oparów z piekarnika, wytwornicę pary (umożliwia gotowanie na parze i pieczenie z użyciem pary).
Warto zadbać o bezpieczeństwo. Zimne drzwi chronią prze poparzeniem, blokada zabezpiecza przed otwarciem przez dzieci.
Kuchnie wolno stojące oraz płyty i piekarniki do zabudowy mają standardowo głębokość 50-60 cm (tyle ile szafki kuchenne). Szerokość kuchni wolno stojących to również 50-60 cm, ale już płyty mogą mieć od 30 do 90 cm szerokości (w zależności od liczby i rodzaju palników). Piekarniki do zabudowy mają szerokość od 50 do 90 cm. Wysokość kuchni wolno stojących to około 85 cm, a piekarników do zabudowy około 60 cm.
Zanim zamówimy meble do kuchni, warto dokładnie sprawdzić wymiary sprzętu.
Reklama













Komentarze