Szukamy zapomnianych smakołyków
Rozmowa z Reginą Kamińską z Gminnego Ośrodka Kultury w Trawnikach
- 18.07.2007 20:27
- Do piątku, 20 lipca. Na zgłoszenia czekamy w bibliotekach w Trawnikach, Biskupicach i Oleśnikach. Oraz pod telefonem: 0-81 58 56 038.
- Tak, bo sama taki ser robię. Potrzebne składniki: 1,5 kg białego sera wiejskiego, 2 litry świeżego, pełnego mleka, 1 kostka masła, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka soli.
- Mleko zagotować, dodać rozkruszony biały ser, i gotować jeszcze 10 min. Potem wylać
na bardzo gęste sito (odcisnąć). Do garnka wrzucić masło, odciśnięty twaróg, dodać sodę i sól. Dobrze mieszając prażyć 10-15 min. Wyłożyć do formy, docisnąć, wystudzić. Można dodać ziół według smaku.
- Bo są smaczne, tanie i dobre. Ludzie szperają po kredensach, znajdują babcine kajety z przepisami, gotują, częstują innych. Dwa lata temu pokazano 15 potraw, rok temu 27. Wśród nich były prawdziwe rarytasy: placki z buraka cukrowego, pierogi z bobu, pieczonki grzybowe, zacierki, placki ze skwarkami.
Reklama













Komentarze