Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Region > Konkurs na przepis na regionalny przysmak

Do końca miesiąca można zgłaszać się do udziału w VII edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”, który 19 sierpnia odbędzie się w Muzeum Wsi Lubelskiej. Rok temu jury pod przewodnictwem dr Grzegorza Russaka oceniło aż sto regionalnych przysmaków. Głównym celem konkursu, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz urzędy marszałkowskie w całej Polsce jest zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Co roku także uczestnicy konkursów ubiegają się o zaszczytny tytuł Perły wśród produktów regionalnych. Lubelszczyzna zdobyła już sześć Pereł – za sękacz podlaski Wojciecha Zaniewicza, dołhobrodzki korowaj Marii Sarnackiej, grzaniec Marcina z Urzędowa przygotowany przez gospodynie z powiatu kraśnickiego, udziec magnacki z Nadbużańskich Łąk, piróg biłgorajski i szynka puławska z Marysina. Co i dlaczego warto zgłosić na konkurs? – To muszą być potrawy regionalne, oparte na tradycyjnych przepisach z danej okolicy, wytworzone z wykorzystaniem tradycyjnej technologii. Zwycięstwo w konkursie to promocja danego produktu. Dziś w Polsce, wkrótce w Europie – mówi Rafał Serej z Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie. Produkty oceniane będą w pięciu kategoriach: – produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, drób, ryby, wędliny, sery, przetwory itp.), – produkty regionalne pochodzenia roślinnego (np. konfitury, powidła, marynaty, mąki, kasze, chleby, owoce, warzywa itp.), – napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe), – inne produkty regionalne, – propozycje do Perły 2005. Konkurs promuje tradycyjną żywność, która staje się przebojem gospodarstw agroturystycznych i restauracji na Lubelszczyźnie. Informacje o zgłoszeniach pod telefonem: 0 81 44 16 723.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama