Region > Konkurs na przepis na regionalny przysmak
- 22.07.2007 21:17
Do końca miesiąca można zgłaszać się do udziału w VII edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”, który 19 sierpnia odbędzie się w Muzeum Wsi Lubelskiej.
Rok temu jury pod przewodnictwem dr Grzegorza Russaka oceniło aż sto regionalnych przysmaków. Głównym celem konkursu, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz urzędy marszałkowskie w całej Polsce jest zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Co roku także uczestnicy konkursów ubiegają się o zaszczytny tytuł Perły wśród produktów regionalnych.
Lubelszczyzna zdobyła już sześć Pereł – za sękacz podlaski Wojciecha Zaniewicza, dołhobrodzki korowaj Marii Sarnackiej, grzaniec Marcina z Urzędowa przygotowany przez gospodynie z powiatu kraśnickiego, udziec magnacki z Nadbużańskich Łąk, piróg biłgorajski i szynka puławska z Marysina.
Co i dlaczego warto zgłosić na konkurs? – To muszą być potrawy regionalne, oparte na tradycyjnych przepisach z danej okolicy, wytworzone z wykorzystaniem tradycyjnej technologii. Zwycięstwo w konkursie to promocja danego produktu. Dziś w Polsce, wkrótce w Europie – mówi Rafał Serej z Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.
Produkty oceniane będą w pięciu kategoriach:
– produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, drób, ryby, wędliny, sery, przetwory itp.),
– produkty regionalne pochodzenia roślinnego (np. konfitury, powidła, marynaty, mąki, kasze, chleby, owoce, warzywa itp.),
– napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe),
– inne produkty regionalne,
– propozycje do Perły 2005.
Konkurs promuje tradycyjną żywność, która staje się przebojem gospodarstw agroturystycznych i restauracji na Lubelszczyźnie.
Informacje o zgłoszeniach pod telefonem: 0 81 44 16 723.
Reklama













Komentarze