Trawniki > Trzydzieści smakołyków w konkursie na regionalną potrawę
- 27.07.2007 18:47
Najpierw zachwycili się nimi Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Teraz Wy możecie spróbować żydowskich klusek, które razem z przaśniakiem robią konkurencję pirogowi biłgorajskiemu.
Dziś o godz. 15 przy Gminnym Ośrodku Kultury w Trawnikach rozpocznie się IV Regionalny Piknik Artystyczny „Trawnicka zaciera”. Do konkursu na regionalne potrawy zgłoszono aż trzydzieści smakołyków.
– Od pieczonki z pęczaku i grzybów, przez pierogi kruche drożdżowe z kapustą i grzybami zapiekane w piecu, amoniaczki rozczyniane, pleśniaki z maku, kasztanki po zagadkowego warszawiaka – mówi Regina Kamińska, która zbiera zapomniane przepisy z babcinych kredensów.
Na wszystkich spragnionych będzie czekać wojskowa kuchnia z trawnicką zacierą – słynną zupą zacierkową, jaką gotowały nasze babcie. Oraz przaśniak trawnicki – rodzaj pikantnego ciasta na bazie maku lub marchwi zdobionego skwarkami.
– Próbowałem przaśniaka. Po pirogu biłgorajskim to kolejne kulinarne zaskoczenie na Lubelszczyźnie – mówi Piotr Bikont, smakosz i autor książek o polskiej kuchni.
Ciekawie zapowiadają się konkursy na lepienie zacierek na czas oraz wyrób najdłuższej kluchy. Do zabawy pod gruszą zagrają ludowe orkiestry, wystąpi Kabaret Krzysztofa Piaseckiego. Na kiermaszu wyrobów ludowych będzie można kupić maselnice, chochle, a nawet anioły.
Reklama













Komentarze