Reklama
Idź do skansenu i najedz się po uszy
Aż 122 potraw będzie można skosztować w niedzielę w Muzeum Wsi Lubelskiej.
- 03.07.2008 20:13
Wśród regionalnych rarytasów kulebiak generałowej Kickiej, janowski gryczak, ziemicha kresowa, wiejska kiełbasa i kaszanka. Smakosze już zacierają ręce.
O godz. 11 w skansenie rozpocznie się już VIII Edycja Ogólnopolskiego Konkursu \"Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. - Robimy ten konkurs po to, żeby wypromować tradycyjną regionalną żywność, wytwarzaną przez lokalnych producentów tradycyjnymi metodami - mówi dr Grzegorz Russak, pomysłodawca konkursu, znawca kuchni staropolskiej i jej popularyzator.
Do Lublina przyjedzie 100 wystawców z całej Lubelszczyzny. Od Kodnia po Olbięcin. Przyrządzą aż 122 potrawy. Najpierw oceni je jury, potem Wy ich spróbujecie. Na co warto narobić sobie apetytu? Na kurki w occie Janiny Komarowskiej z Kuzawki, zajączkowy chlebek Ewy Abramczuk z Kolonii Kolano, żółty ser swojski z Zawady, serek kozi Mieczysława Korniszuka ze Strachosława, myśliwską kiełbasę Danuty Pietrusik z Kodnia, mięso w wekach Marii Kędzierskiej z Zabrodzia i wiele innych.
Będą też nalewki, którymi popijecie regionalne jadło. Np. nalewka bednarza Zofii i Mariana Rzepeckich z Rejowca. W tym roku konkurs rozszerzono o potrawy przygotowywane na żywo przez restauracje. - Autorzy najlepszych dań będą mogli ubiegać się o statuetkę \"Perły 2008”, która zostanie wręczona podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich \"Polagra 2008”.
Do jedzenia i popitki zagrają \"Perły Chmielowa” z gminy Dębowa Kłoda i \"Jaszczowianki” z gminy Milejów. Atrakcyjnie zapowiada się prezentacja \"Słowiańskiego Grodu” z Wólki Bieleckiej. Wstęp wolny.
Reklama













Komentarze