Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wielka degustacja w Skansenie (zdjęcia)

Ponad dwa tysiące osób odwiedziło dziś Muzeum Wsi Lubelskiej, gdzie można było spróbować aż 120 regionalnych smakołyków.
Od podpłomyków i pierogów, przez kilka rodzajów serów żółtych po wiejskie wędliny i nalewki. W skansenie odbyła się ósma edycja konkursu \"Nasze kulinarne dziedzictwo”, promującego tradycyjną kuchnię Lubelszczyzny. - Nakupiłam sobie pierogów z serem, ziemniakami i miętą, wzięłam też podsuszany biały ser z okolic Janowa Lubelskiego. Bardzo potrzebna impreza, choć organizacyjnie było kiepsko. Tłumy ludzi, a nie było nawet gdzie usiąść. No, chyba że na trawie - mówi Mirosława Maruszak z Lublina. W tym roku konkurs odbywał się w dwóch kategoriach. Po raz pierwszy oceniono potrawy regionalne przygotowane przez gospodarstwa agroturystyczne i restauracje. Wygrała soljanka (wiejska zupa na kiszonych ogórkach) i pielmieni przygotowane przez Karczmę Kalinka z Woskrzenic Dużych koło Białej Podlaskiej. Furorę zrobił też słowiański przysmak z pęczaku i soczewicy przygotowany przez Dorotę Wolińską ze Słowiańskiego Grodu w Wólce. W kategorii produktów regionalnych wygrały: gruszka suszona kraśnicka Janiny Bańki (produkty roślinne), szynka nadwieprzańska Spółdzielni Samopomoc Chłopska z Baranowa (zwierzęce), kulebiak generałowej Kickiej (mieszane) i winiak Stok Miłosza Łuczyńskiego ze Stoczka (napoje).

Powiązane galerie zdjęć:

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama