Biłgoraj: Pieróg biłgorajski z patelni na gorąco
To wyprawa śladami Singera. „Dom dziadka stał niedaleko od bożnicy, domu nauki, mykwy i cmentarza. Był to stary drewniany dom zbudowany z bali, pobielony. Przed nisko umieszczonymi oknami stała ława. Rodzina wyszła nam naprzeciw. (...) Ciotka poczęstowała nas zaraz podpłomykiem, który wydał mi się najsmaczniejszy na świecie” pisał Isaak Bashevis Singer. Dziś odbudowano tu żydowskie miasto z synagogą.
Na poszukiwanie smaków warto wybrać się do Restauracji Sitarska i zamówić „Pieróg biłgorajski z patelni na gorąco, podany z masłem ziołowo-czosnkowym, oraz kwaśną śmietaną”. Biłgorajski piróg rozsławili w Polsce Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Jak i gołąbki z kaszą gryczaną oraz krężałki; małe kiszone kapustki. W karcie jest szarucha, regionalna zupa z gęsi i dziczyzna z kiszką ziemniaczaną.
Autor: Hotel i Restauracja Sitarska
